Liszt koncertsorozat Szentpéterváron

Zene

 

(MTI) A Néva-parti nagyvárosban legutóbb október 27-én a Liszt-bicentenárium alkalmából rendezett nagysikerű zenei estet a magyar főkonzulátus. A helyszín a történelmi belvárosban lévő Vielgorszkij grófok Zeneszalonja volt, amely a XIX. század közepén az orosz cári birodalom fővárosának zenei életében központi szerepet játszott. Liszt Ferenc mellett olyan európai nagyságok is felléptek itt, mint Robert Schumann vagy Hector Berlioz. 
    

Liszt zongorajátékát 1842-es oroszországi koncertkörútja során kétszer is hallhatta a közönség a szentpétervári zeneszalonban, ahol az utóbbi időben rendszeresen tartanak hasonló zenei, irodalmi rendezvényeket. 
    
Az est keretében fiatal szentpétervári előadóművészek, valamint Krisztina Mahviladze, a Mihajlovszkij színház balerinája is fellépett. Házigazdaként Vlagyimir Gurkov zeneszerző méltatta Liszt szentpétervári szerepléseit, kötődését a városhoz.
    
A szentpétervári Liszt-emlékkoncertek, megemlékezések sorozata március elején vette kezdetét. Március 13-án a Filharmónia Nagytermében Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából adott szólókoncertet a neves szentpétervári zongoraművész, Vlagyimir Miscsuk. A hangversenyen Liszt II. Magyar Rapszódiáját, a Mefisztó-keringőt, a Törpék indulóját és a Hóvihart szólaltatta meg a művész.
    
Június 22-én az Ausztria téri irodalmi kávéházban a magyar főkonzulátus és a könyvszalon szervezésében Liszt emlékestet tartottak. A rendezvényen a Muszorgszkij zenei szakközépiskola végzős növendékeinek előadásában Liszt és kortársainak művei hangzottak el. 
    
Október elején a szentpétervári Állami Akadémiai Kapella a bicentenárium alkalmából három hangversenyt is rendezett. Október 4-7 között a Kapella zenészei és vegyes kórusa, valamint más meghívott orosz művészek adtak elő Liszt darabokat. Felhangzott a Magyar Koronázási Mise és a Faust Szimfónia is.
    
Október 17-én a Szentpétervári Filharmóniai Társaság szervezésében teltházas hangversenyt tartottak a Rimszkij-Korszakov Konzervatórium Glazunov termében fiatal helyi előadóművészek közreműködésével. 
    
November 1-jén Liszt-est volt a Barátság Házban a Muszorgszkij zenei szakközépiskola tanárainak és növendékeinek részvételével. 
    
Ezzel azonban nem ért véget a Liszt-év rendezvénysorozata a Néva-parti nagyvárosban. A jövő pénteken, november 11-én Liszt Szent Erzsébet legendája oratóriumának ősbemutatóját tartják meg a Szentpétervári Filharmónia nagytermében.