Liszt! Minden tekintetben.

Zene

 

A Művészetek Palotája Liszt! Minden tekintetben. címmel januártól decemberig számos hangversenyt rendez, amelyek révén az ezerarcú komponista-világpolgárt mutatja be a közönségnek.

A sorozat összesen húsz eseménye egyaránt reprezentálja a zongoravirtuóz és zongorára író Liszt Ferencet csakúgy, mint a szimfonikus költemények nagymesterét, a dalkomponistát és az orgona nemzetközi rangú ismerőjét, a liturgikus környezetben otthonosan mozgó és az egyházi zenét a kor kihívásaira reformáló zeneszerzőt. Bemutatja a legendás rögtönzőt, akinek ténykedése, bármily hihetetlennek tűnik, elválaszthatatlan a jazz kialakulásától. Életre kelti a Lisztet elbűvölő magyar verbunkos dallamok útját a koncertpódiumokon hódító rapszódiákig. Gyermekeknek is megjeleníti Európa vándorát, két kiállítás képei illusztrálják az éppen háromnegyed évszázadig tartó életút legfontosabb állomásait. A Liszt-faktor címmel zenés színpadi etűdök születnek, két részben.

A számos kiváló előadóművész között a közönség ott köszöntheti - többek között - Kocsis Zoltánt és a Nemzeti Filharmonikusokat, Rost Andreát, Bogányi Gergelyt, Gyenyisz Macujevet, Ránki Dezsőt, az MR Gyermekkórust, és a sor korántsem teljes.

http://mupa.hu/liszt/