A Magyar Jazz Ünnepe

Zene

Borbély Mihály

A Szövetség 1990-es megalakulása óta rendezte meg évente a Magyar Jazz Ünnepét, azonban egy évtized elteltével más rendezvények keretében élt tovább a fesztivál. Néhány éves szünet után most ismét "egyedülálló" zenei esemény részesei lehetünk, a hazai jazz világ jól ismert művészei mellett fiatal tehetségek is bemutatkoznak majd a patinás Benczúr Házban.

A Magyar Jazz Szövetség vezetői a Szabó Gábor Jazz-életműdíjat 1992 óta ítélik oda minden évben egy muzsikusnak: elsőként Kovács Gyula posztumusz kapta meg, majd Gonda János, Szakcsi Lakatos Béla, Kőszegi Imre, Garay Attila, Lakatos "Ablakos" Dezső (posztumusz), Berkes Balázs, László Attila, Vukán György, Tomsits Rudolf, Babos Gyula, Berki Tamás, Bontovics Kati és Friedrich Károly munkáját ismerték el. Az idei kitüntetett Jávori Vilmos lett, a kitűnő jazzdobos azonban február 20-án, súlyos betegség következtében elhunyt. Így sajnos posztumusz díjról van szó, március 22-én a fesztivál nyitókoncertjén rá is emlékeznek majd a korábbi díjazottak.

Szőke Nikoletta

A nyitókoncert után a Díszteremben a magyar jazz meghatározó egyéniségei játszanak a három estén, köztük Gonda János, László Attila, Borbély Mihály, Zsoldos Béla, Tommy Vig, valamint Márkus Tibor, aki együttesét, az Equinox formációt vonósokkal egészíti most ki. A záró napon, szombaton este hét órától a kiugró tehetségű, rangos nemzetközi fesztiválokon is elismert fiataloké a fő szerep. Elsőként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének big bandje játszik László Attila vezetésével, majd az Oláh Szabolcs Quartet, Tóth Viktor Tercettje, végül pedig a 2005-ös Montreux Jazz Festival énekversenyének első helyezettje, Szőke Nikoletta és zenekara, a Jazzclusive hallható.

A Szövetség mostantól országos eseményként szeretné megrendezni évente a Magyar Jazz Ünnepét, azaz vidéki városok is kapcsolódnak majd hozzá. Több nagyvárosból jelezték, hogy szívesen részt vesznek a jövőben, Szombathelyen és Debrecenben már az idén is lesz olyan koncert, amely a Magyar Jazz Ünnepéhez kapcsolódik.

(2007. március 22-24. Benczúr Ház (Budapest) - A Magyar Jazz Ünnepe, jegyár 3 napra: 3000 Ft, napijegy: 1300 Ft, diákjegy egy napra: 600 Ft)