Magyar Klasszikus Zenei Díj és Magyar Jazz Díj 2007

Zene

(foto: Tavas József)" width="0200" class="fidelio_kep" />

Szakcsi Lakatos Béla (foto: Tavas József)

A díjazás célja, hogy hozzájáruljon a magyar zenei élet, ezen belül is a klasszikus zene és a jazz társadalmi megbecsülésének megszilárdításához, a zeneművészek presztízsének megteremtéséhez. A díjazás menete az eddigiekhez hasonló: a Gramofon zenei lapban rendszeresen publikáló kritikusok három jelöltet állítanak azon lemezek közül, amelyekről maximális (ötös) pontszámú méltatás jelent meg a lapban 2006 decembere és 2007 szeptembere között. A jelöltek közül a legtöbb kritikusi szavazatot szerző kapja a legjobb lemezfelvételnek járó kategóriadíjat (a kategóriákat és a jelölteket október 16-án teszik közzé).

A két fődíj sorsáról idén a Gramofon Zenekritikai Műhely tagjai (név szerint Albert Mária, Bércesi Barbara, H. Magyar Kornél, Retkes Attila és Várkonyi Tamás) döntenek. Azon zeneművészek vagy alkotó közösségek közül kerül ki az idei kedvezményezett, akik az elmúlt 2-3 év távlatában folyamatosan vagy ugrásszerűen kimagasló előadói teljesítményt nyújtottak akár színpadi hangverseny, akár hangfelvétel, akár progresszív műhelymunka formájában.

A Gramofon díjátadó gálájával egyidőben, az est második felében kerül sor a Szakcsi Lakatos Béla vezette Magyar Jazz Quartet lemezbemutató koncertjére. A korong a Klasszikus és Jazz Kiadó gondozásában jelent meg, különleges terjesztésben: a teljes felvételt ugyanis először kizárólag a Gramofon előfizetői kapták meg, a lap szeptemberi számával. A korong október végén kerül a lemezboltok polcaira, és ezzel egyidőben kerül sor a rajta szereplő szerzemények nyilvános bemutatójára is.

(2007. október 31. 19:30 KOGART Ház (Budapest) - A Magyar Klasszikus Díj és Magyar Jazz Díj átadó gála; km.: a Magyar Jazz Quartet (tagjai: Szakcsi Lakatos Béla/zongora, Csepregi Gyula/szaxofon, Vasvári Pál/basszusgitár, Szende Gábor/dob)