Magyar sikerek a Los Angeles-i Liszt versenyen

Zene

(MTI) - Az összegzés szerint a vasárnap zárult versenyen tíz kategóriában az Egyesült Államok 13 állama és hat ország, köztük Magyarország 209 versenyzője indult. Az 1990-ben alapított és azóta kétévente, immár 11. alkalommal megrendezett megmérettetésen "a nemzetközi zsűri a fődíj és a hosszabb művek kategóriáiban egyaránt Tóth Pétert ítélte győztesnek".
    A főkonzulátus beszámolója szerint az indulók Liszt-zongoraműveket és kisebb részben dalokat adtak elő. A megmérettetésnek az Azusai Egyetem (Azusa Pacific University) zenei tanszéke adott otthont, majd a kategóriák győztesei a díjkiosztón ünnepi koncertet adtak a Los Angeles melletti Pomona impozáns metodista templomában szombat este.
    Tóth Péter a hosszabb művek kategóriában a Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen című variációkat, majd az előadás végén a Funérailles (Temetés) című művet játszotta. A nagy felkészültségeket igénylő darabokat "a 27 éves békéscsabai Tóth Péter méltóságteljesen, a közönség elismerését méltán kivívva tolmácsolta" - olvasható a főkonzulátus közleményében.
    Tóth Péter a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakán szerzett művésztanári diplomát, jelenleg a Texas Christian University ösztöndíjasa, tanára pedig Ungár Tamás professzor, aki korábban többször volt a zsűri tagja a Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Versenyen. A fődíj egy koncert a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpontban, vagyis a jelenleg Forth Worth-ben doktori tanulmányokat folytató Tóth Péter külföldön szerzett elismerésként játszhat a Liszt Ferenc emlékét és hagyatékát őrző intézményben.
    A versenyen részt vett és szép eredményt ért el Csurgai-Horváth Lilla, aki a 17-20 évesek és a hosszabb műveket előadók kategóriájában egyaránt indult, utóbbiban a harmadik helyet szerezte meg. Csurgai-Horváth Lilla a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója.
    A versenyt az Amerikai Liszt Társaság (American Liszt Society) és több más szervezet, valamint számos magánszemély, köztük az amerikai magyarság képviselői támogatták.