Magyar tehetség vitte el a New York-i pálmát

Zene

Bolla Gábor

A gálakoncerttel egybekötött díjkiosztón a jutalmazott muzsikusok fel is léptek: Bolla két másik díjazottal, Matthias Pichler bőgőssel, az év zenekari muzsikusa cím nyertesével és a vele együtt New York-i ösztöndíjat nyert Bernd Reiter dobossal alkalmi trióban szerepelt. Nagy tapsot kaptak, miután három jazz örökzöldre improvizáltak.

A Hans Koller díjat és a European Jazz Prize-t egyaránt az Austrian Music Office (AMO) hozta létre tíz éve, a szervezet elnöke és a díjkiosztó házigazdája Mathias Rüegg, svájci származású muzsikus, a Vienna Art Orchestra alapítója és vezetője. A legendás szaxofonos, Koller emlékére több kategóriában is jutalmazzák az osztrák jazz kiválóságait, idén az év zenésze Alex Deutsch dobos, zenekarvezető, az év tehetsége pedig a laza szervezetben több tucat fiatal zenészt egyesítő és mozgató Jazz Werkstatt lett, az év lemeze díjat Robert Bachner pozanos kapta. A legnagyobb jelentősége a 23 országból verbuvált zsűri által adományozott Európai Jazz Díjnak van (a magyar zsűritag a Budapest Music Center képviseletében Wallner György). Ezt idén a svéd zongorista, Bobo Stenson nyerte, ő egész estés gálakoncertet adott triója élén szombaton, ugyancsak a Porgy and Bess klubban.

Az egyetlen díj, amire pályázni kell az AMÓ-nál, az az ösztöndíj, a többire a zsűri nevezi a jelölteket. Bolla Gábor már sikerrel szerepelt korábban ebben a klubban, amikor teljesen ismeretlenül beszállt az örömzenélésbe, a jam session-be. Itt figyelt fel rá Rüegg, aki saját zenekara 2004-es budapesti fellépésén vendégszólistának is meghívta, majd különjutalomként a 2004-es díjkiosztó alkalmából fellépést biztosított neki a Porgy and Bess-ben. Az elnyert New York-i ösztöndíj összege 3600 euró. Ezt az összeget tapasztalatszerzésre, ismerkedésre, kurzusokra, magánórákra lehet költeni, hazatérve beszámolót kell írni. Bolla Gábor nyár elején érettségizik Budapesten, zenét magánúton tanul, már több jelentős nemzetközi tehetségkutató díjazottja.