Magyar zenészek koncertjei Európában a közeljövőben

Zene

    
Liszt-hangversenyeket ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Baltikumban: e héten szerdától péntekig az észt főváros, Tallinn, a Balti tenger partján fekvő Pärnu, amelyet Észtország nyári fővárosának is neveznek, és a lett főváros, Riga a zenekar fellépéssorozatának három állomása.
    

rankidezso_x.jpg
Ránki Dezső

Az Európai Unió központjában, Brüsszelben, a BOZAR-ban (Palais des Beaux-Arts) január 25-én és 26-án a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar lép fel Kocsis Zoltán vezényletével. A keddi programon Liszt Les Préludes és a 2. zongoraverseny című műve szerepel Ránki Dezső zongoraművész közreműködésével. A hangverseny második felében elhangzik Bartók Négy szlovák népdal, Falun és a Cantata profana című kórusműve Horváth István tenor és Bretz Gábor bariton közreműködésével. Szerdán a zenekar és az énekkar Liszt Koronázási miséjét szólaltatja meg a tenor és a bariton mellett Kolonits Klára szoprán és Németh Judit alt énekével. Elhangzik Bartók Concertója is.
    


varjondenes_x.jpg
Várjon Dénes

Londonban a Budapesti Fesztiválzenekar január 16-i koncertje után január 26-tól minifesztivált rendeznek Liszt műveiből a Kings Place-ben, a három éve nyílt modern kulturális központban. Az első este Bogányi Gergely zongora-, illetve Kelemen Barnabás hegedűművész Liszt-, Bartók- és Enescu-műveket játszik. Január 27-én brit premier lesz: Liszt Faust szimfóniáját két zongorán Ránki Dezső és Klukon Edit adja elő. Pénteken a Jánosi Együttes népzenét, verbunkost és cigánymuzsikát játszik, olyan zenét, amely Liszt Ferenc művészetét inspirálta. Január 29-én szombaton a minifesztivál zárásaként Liszt, az utazó virtuóz címmel Várjon Dénes a zeneszerző hét zongoraművét adja elő.
    

Stuttgartban, a Neues Schlossban ünnepi Liszt zongorakoncert lesz január 27-én csütörtökön Hegedűs Endre előadásában, a Magyar Intézet és Baden-Württemberg tartomány oktatási és kulturális minisztériuma támogatásával. Eközben csütörtökön és pénteken a stuttgarti Zeneművészeti Főiskolán megtartják a második nemzetközi Liszt konferenciát, amelyen négy országból 16 Liszt-szakértő ismerteti kutatásainak eredményeit.
    
Rómában a Quirinale palotában ad zongorahangversenyt Ránki Dezső és Klukon Edit február 22-én, műsorukon Liszt Faust szimfóniájának két zongorára átírt változata szerepel. Az eseményen a tervek szerint részt vesz az olasz és a magyar köztársasági elnök. Májusban ünnepi koncert lesz a Vatikánban is.
    
Négy közép-európai ország, Magyarország, Horvátország, Ausztria és Szlovénia zeneakadémiai hallgatóiból Kocsis Zoltán irányításával Közép-Európai Ifjúsági Szimfonikus zenekar alakult. Az együttes egy hétig próbálja Budapesten Liszt, Dohnányi, Kodály és Bartók műveit, majd a február 26-i budapesti koncert után, 28-án Zágrábban, március 1-én Ljubljanában, 2-án Grazban, 3-án pedig Bécsben muzsikál.
    

csaloggabor_mymekoszk_x.jpg
Csalog Gábor

Brüsszelben március 11-én Kocsis Zoltán zongora- és Kelemen Barnabás hegedűművész hangversenye lesz. Az Accord Vonósnégyes 22-én lép fel, 26-án Ránki Dezső, 27-én pedig Csalog Gábor zongoraművész ad szólókoncertet a BOZAR-ban. Boldoczki Gábor trombitaművész ugyancsak a BOZAR-ban muzsikál a Belga Nemzeti Zenekarral május 15-én.
    

A németországi Bayreuthban van az 1886-ban ott elhunyt Liszt Ferenc sírja, és a német városban mutatják be - a tervek szerint júliusban - a Don Sanche című egyetlen Liszt-operát német-magyar-osztrák-szlovák koprodukcióban.
    
Liszt Ferenc születésnapján, október 22-én lesz a World Liszt Day, és ezen a napon a világ több koncerttermében csendül fel Liszt Krisztus oratóriuma.