A MÁV Szimfonikus Zenekar a Nagymező utcába költözik

Zene

(MTI) - "Olyan kínálatot terveztem a következő évadra, amelyben mindenki találhat három-négy pontot, ami miatt érdemes a teljes sorozatot megvenni - mondta Kollár Imre, a MÁV Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, hozzátéve: bekérte az elmúlt öt év programját, hogy lássa, milyen szerzők alkotásai hangzottak el ritkán, mi hiányzik a repertoárról.

 
Szerinte izgalmas párosítás lesz például a két érett kori Mozart A-dúr zongoraverseny Ránki Dezső előadásában Bruckner VII. szimfóniájával. Halottak napjára nem a hagyományos műsor - Verdi vagy Mozart Requiemje - szólal meg előadásukban, hanem Fauré Requiemje, Poulenc Stabat Matere és Verdi Quatro Pezzi Sacri című kompozíciója. A programot két szünettel kívánja játszani Kollár Imre, hogy az alkotások zenei hangulata jól elkülönüljön.
 
"Prokofjev D-dúr hegedűversenyének előadására Robert Bokort hívtuk vissza Amerikából. Lendvai György igazgatóval szeretnénk néhány vendégművészt úgy magunkhoz kötni, hogy a közönség mindig összekapcsolja az előadó nevét a MÁV Szimfonikusokkal. Visszatér Carlos Miguel Prieto, aki Baráti Kristóf novemberi estjét vezényli, Irwin Hoffman karmestert pedig a zenekar kérésére kértük fel újra" - fejtette ki Kollár Imre.
 
A művészeti vezetőnek sikerült 2010 júniusára lekötnie a világhírű kolozsvári születésű hegedűművészt, Csaba Pétert, aki elég ritkán hagyja el jelenlegi munkahelyét, a lyoni Conservatoire Superior zenekari tanszékét.
 
Régen játszott a zenekar Wagner-műveket: a jövő márciusi estjükön A nürnbergi mesterdalnokokból, a Parsifalból, valamint A niebelung gyűrűje tetralógiából hangzanak el részletek, a szólista Németh Judit lesz. Dés László Villa Lobos Szaxofonversenyét mutatja be 2010 májusában.
 
Bár a MÁV Szimfonikusok időben találtak olyan koncerthelyszínt, amely csak egy villamosmegállónyira van a Zeneakadémiától, nincsenek könnyű helyzetben. "Sok olyan bérlőnk van, aki 20-30-40 éve ugyanazon a széken ült. Mindent meg kell tennünk azért, hogy megnyugtassuk őket, ugyanolyan jó helyen fognak ülni a következő két-három évben. Igaz, a nézőterek különböző szerkezete miatt - a Zeneakadémián középütt is van járás - nem kaphatnak helyet éppen ugyanott" - mondta a művészeti vezető.
 
Kitért arra is, hogy kapcsolatuk a Budapesti Operettszínházzal nem csupán az évi 12 alkalommal történő színházbérlésre szorítkozik. Tervezik például, hogy közös bérletet indítanak, amelyben a musicaltől az operetten át az operáig több műfaj jelenne meg.