Mozart-fesztivál az Operában

Zene

(MTI) - A fesztivállal, amelyen Mozart hat operáját egymást követő napokon, illetve előadásokon játsszák el, szeretnék felhívni a figyelmet a komponistára az évfordulón - tette hozzá a sajtótájékoztatón Kátay István.
A program a Filharmóniai Társaság hangversenyével indul, majd a Varázsfuvola, a Titus kegyelme, a Szöktetés a szerájból, a Cosi fan tutte, a Figaro házassága és a Don Giovanni kerül színre.
Kátay István kiemelte: a fesztivált az operaházban rendezik meg, ahol ebben az időszakban nem adnak elő mást, csak Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) műveit. A Szöktetés a szerájból és a Varázsfuvola című operát kétszer, a többi előadást egyszer láthatja a közönség.
A szereposztásról szólva elmondta, hogy a Mozart-fesztiválon a színház legkiválóbb énekesei szerepelnek, két művész pedig vendégként lép fel: Polgár Lászlót a Varázsfuvola Sarastrójaként láthatja a közönség, míg Timothy Bentch három előadásban énekel.
Kátay István kiemelte, hogy az operaház mind a hat nagy Mozart-operát repertoáron tartja. Az előző évadban bérlettel indították a Mozart-évet, amelynek keretében a zeneszerző valamennyi, műsoron lévő operáját eljátszotta a dalszínház. Január 27-én, az osztrák komponista születésnapján fiatal énekesekkel, új szereposztással mutatták be Kesselyák Gergely rendezésében a Don Giovannit.
A december 3-ig tartó fesztivál nyitókoncertjén, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának hangversenyén Mozart g-moll szimfóniája és a Requiem hangzik el.
A sajtótájékoztatón bemutatták a Nap, Szél és Csillagok Kft. kiadásában megjelent operakönyvet, a Mesteroperák sorozat első kötetét, amely a Don Giovanni operaházi előadásának Rózsa Zsuzsanna készítette fotói segítségével mutatja be a művet.