Oravecz György koncertjével ünnepelnek Szekszárdon

Zene

(MTI) A szekszárdi Garay János Gimnázium dísztermében két hangversenyt is ad Oravecz György. A koncertekkel Liszt Ferencnek a szekszárdi megyeházán 1846. október 18-án adott emlékezetes koncertjeit idézik fel.

 
Korábbi elképzelések szerint a hangversenyt az eredeti helyszínen rendezték volna meg, és megszólaltatták volna azt a hangszert is, amelyen Liszt játszott. A megyeháza épületének felújítása és a Beregszászi márkájú zongora restaurálása azonban nem fejeződött be ? mondta a szervező, Lányi Péter, a szekszárdi Liszt Ferenc zeneiskola tanára.
 
A műsoron sem az akkor játszott darabok szerepelnek, hanem más, Oravecz György által választott Liszt-művek. Százhatvanöt évvel ezelőtt Liszt népszerű, romantikus Weber- és Schubert-átiratokkal, valamint a Magyar dalokkal aratott sikert, a virtuóz zongoraművész jövő heti koncertje 21. századi hangversenyműsor lesz, amelyben többek közt egy Gounod-átirat, a Faust-keringő, két koncertetűd és a Magyar rapszódiák négy darabja szerepel.
 
A szekszárdi Liszt-hét több zenei, képzőművészeti és irodalmi programot is kínál a közönségnek. Az október 19-től 22-ig tartó Zenetanárok XIV. Országos Zongoraversenyén tizenhárom művésztanár méreti meg magát, mindannyian szabadon választott Liszt-műveket tartalmazó kétszer húszperces műsorral lépnek színpadra. A zongoraverseny nyitókoncertjén a Budapesti Fesztiválzenekarral is fellépő fiatal előadó, a 13 éves pécsi Balogh Ádám Liszt 7. Magyar rapszódiája mellett Beethoven-, Debussy- és Chopin-műveket játszik.
 
Október 22-én az Újvárosi templomban a Szekszárdi Madrigálkórus előadásában hallhatják a zenekedvelők Liszt Szekszárdi Mise című művét, amelyet a zeneszerző a templom felavatására komponált egy korábbi kórusművéből. A szekszárdi bemutató 1867-ben elmaradt, a misét először 1872-ben Jenában adták elő. A Liszt-hét programjaiba bekapcsolódik a Magyarországi Német Színház is, amely Baka István azonos című monodrámáját viszi színre Orbán György rendezésében. Ugyanettől a naptól látható a Liszt Ferenc zeneiskolában Baky Péter festőművész Liszt átiratok című grafika-kiállítása.
 
A Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából 3,8 millió forintos összköltséggel, a Nemzeti Kulturális Alap és a Balassi Intézet támogatásával rendezett szekszárdi Liszt-év keretében két, a zeneszerző szekszárdi kapcsolatait bemutató kiadvány, valamint Husek Rezső (1921-2009) szekszárdi zongoraművész 1984-es Liszt-felvételeinek digitalizált változata is megjelenik.