Ötvenéves a Savaria Szimfonikus Zenekar

Zene

(MTI) Mérei Tamás, a zenekar igazgatója elmondta, hogy "az már önmagában is jó jel, hogy tudunk beszélgetni, ez ugyanis azt jelenti, hogy van zenekar". Tájékoztatása szerint Szombathelyen a szimfonikus zenejátszás története egészen 1850-ig nyúlik vissza, már akkor voltak ugyanis szimfonikus zenei koncertek a városban. Ezek azonban nem voltak rendszeresek, és nem ugyanazokból az emberekből állt össze a zenekar. A város első díszpolgára, Reményi Ede is zenész volt, díszpolgári címe éppen ehhez kötődik.

 
Emlékezetes dátum a városi zenekar történetéből az 1933-as év, amikor Kodály Zoltán vezényelte. A Szombathelyi Szimfonikus Zenekart ? a mostani jogelődjét ? 1962 február 15-én az akkori szombathelyi városi tanács alapította Gonda György megyei tanácselnök javaslatára, de a megye csak később, 1969-ben vette át a zenekar fenntartását.
 
Az alapító okirat kiadása minisztériumi hatáskör volt, a minisztérium azonban annyira ellene volt, hogy legyen egy nem pesti szimfonikus zenekar, hogy az okirat kiadását évekig megtagadta. A zenekar fejlődése ennek ellenére folyamatos volt. A szombathelyi Iseumban 1964-ben megrendezték az első Varázsfuvola előadást, amely kisebb-nagyobb megszakításokkal évente nagy sikerrel megismétlődött egészen 1999-ig. Éppen tavaly éledt újra az Iseum felújítása után ? idézte fel a direktor.
 
A szombathelyiek többsége a szentivánéji koncerteken találkozott rendszeresen a zenekarral, minden évben nagysikerű ingyenes koncertet adtak a csónakázó-tó szigetén. Ez szintén a zenekar tagjainak ötlete volt, ugyanúgy, mint a Bartók Szeminárium és Fesztivál, amely világviszonylatban az egyetlen Bartók Béla nevével fémjelzett és az ő munkásságát kutató, azt középpontjába állító fesztivál. A Magyar Televízió karmesterversenyének is jó néhány évig Szombathely adott otthont a szimfonikusokra alapozva. Olyan nevek tűntek fel itt, mint Kobajasi Kenicsiro, Medveczky Ádám, vagy az a Robert Houlihan, aki az 1990-es években a zenekar karnagya is volt. Olyan zeneszerzők írtak rendszeresen darabot az együttesnek, dolgoztak együtt a zenekarral, mint Lendvai Kamilló, Szokolay Sándor, Kurtág György, Ötvös Péter.
 
Természetesen minden zenekarnak vannak koncertjei, amelyekről igyekeznek elmondani, hogy azok milyen jók. Náluk ez egy évben több mint száz fellépést jelent. Fontosak az ifjúsági koncertjeik, amelyeket az idén négy megyében, Zala, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Vas megyében tartanak. Hasonlóképpen jelentősek a CD-felvételek is. Vannak olyan fellépéseik is, amelyek más magyar zenekaroknak eddig nem adattak meg. Ilyen például a BBC által készített DVD, amelyen húsz percig volt látható a zenekar, vagy az a lemezfelvétel, amelyet a Sony megbízásából a Liszt-évhez kapcsolódva vettek fel ? tért át a közelebbi múltra a szimfonikus zenekar igazgatója. Mindezt úgy, hogy a zenekar éppen a minimumon működik, ami legalábbis a zenészek számát illeti.
? A két éve hatályba lépett művészeti törvény kategorizálja a zenekarokat. Ennek alapján mi az első kategóriában vagyunk. Ilyenből hat van vidéken ? Győrben, Pécsett, Miskolcon, Szegeden, Debrecenben és Szombathelyen. Ebből a hatból minden olyan mutatót tekintve, amely nem tőlünk függ, az utolsók vagyunk, minden olyanban pedig, amely tőlünk függ, az elsők között szerepelünk ? vázolta röviden a helyzetet Mérei Tamás. Az állami támogatás mértékét jelenleg alapvetően az határozza meg, hogy mennyi pénzt kap a társulat a fenntartótól.
 
A finanszírozás 50-50 százalékos. Ellentmondásos, hogy minél gazdagabb a fenntartó, az állam annál nagyobb támogatást nyújt. Miközben a Savaria Szimfonikus Zenekar évente a két fenntartótól összesen 130?160 millió forint támogatást kapott, addig a következő zenekar 220 millió forintról indult, és van három 300 millió forintnál több fenntartói támogatásból gazdálkodó vidéki szimfonikus zenekar is ? tette hozzá.
 
Tájékoztatása szerint a finanszírozás 2013-tól változik, megszűnik a számozott kategória, és a zenekar létszámától függ majd a támogatás. Csakhogy ebben a Savaria Szimfonikus Zenekar szintén nem áll jól, hiszen csupán 65 saját zenésze van, holott a legtöbb szimfonikus zenekar 75?100 főt foglalkoztat, sőt ennél nagyobb zenekarok is vannak.