Pénteken kezdődik a tiszadobi zongorafesztivál

Zene

A fesztivál műsorát a rendezők Fryderyk (Frédéric) Chopin lengyel zongoraművész és zeneszerző születésének 200. évfordulója tiszteletére állították össze, a komponista alkotásai közül balladák, szonáták, mazurkák, keringők és hangversenyetűdök egyaránt felhangzanak majd.
   
 Szokolay Balázs

Az augusztus 6-i, 19.30 órakor kezdődő nyitó koncerten Szokolay Balázs lép fel a tiszadobi Andrássy-kastély védett franciakertjének szabadtéri színpadán, ahol Chopin mellett Liszt, Wünsch, Freude, Heimker és Schumann műveiből is játszik.

   
Szombaton két zongorahangverseny is lesz Tiszadobon: előbb 16.30 órától - a református templomban - Nicolas Namoradze mutatkozik be, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Kemenes András, Esztó Zsuzsa és Wagner Rita tanítványa. A grúz származású zongoraművész Chopin-, Beethoven- és Szkrjabin-darabokkal szórakoztatja a közönséget. 19.30 órától a franciakert szabadtéri színpadén Hauser Adrienne ad koncertet, Chopin és Debussy alkotásai szerepelnek a műsorán.
   
Vasárnap este - szintén 19.30 órától a szabadtéri színpadon - Kocsis Zoltán a tiszadobi záró koncert előadóművésze, aki Chopin-, Bartók- és Beethoven-műveket játszik.
   
A szervezők egy ráadáskoncertet is rendeznek később, szeptember 9-én Nyíregyházán, ahol a főiskola aulájában a Zongora Ünnepe Keleten Alapítvány létrehozója, Hauser Adrienne lép fel Chopin- és Debussy-művekkel.