Piotr Anderszewski nyitja a zongora-koncertsorozatot a Müpában

Zene

A koncertsorozaton olyan neves zongoraművészek lépnek még fel, mint Jevgenyij Kiszin, Kocsis Zoltan, Grigorij Szokolov, Ránki Dezső és Ucsida Micuko.
   

piotranderszewski.jpg
Piotr Anderszewski

A nyitó esten hallható Piotr Anderszewski két Bach-darabot játszik az Angol szvitek sorozatából; a műsorban a 200 éve született Schumann két kompozíciója is szerepel. A 40 éves zongoristát generációja egyik vezető egyéniségeként tartják számon, 1991-ben londoni debütálása indította el a világhírnév felé.

   
Azóta Anderszewski rendszeresen koncertezik a leghíresebb hangversenytermekben, köztük a londoni Royal Festival Hallban és Queen Elizabeth Hallban, a Wiener Konzerthausban, a New York-i Carnegie Hallban és a tokiói Suntory Hallban. A zongoraművész a legkiválóbb zenekarokkal és karmesterekkel lépett fel, így a Berlini és a Londoni Filharmonikusokkal, az amszterdami Royal Concertgebouw-val, Bostoni és Chicagói Szimfonikus Zenekarral, Claudio Abbadóval, John Eliot Gardinerrel, Bernard Haitinkkel vagy Charles Dutoit-val.
   
Az édesanyja révén félig magyar muzsikus visszatérő vendége a magyar zenei életnek. Zenekari koncertjei eredményeképpen elnyerte a Királyi Filharmóniai Társaság (Royal Philharmonic Society) díját, amelyet a legjobb hangszeres előadónak ítélnek oda. Ezzel olyan rangos elődeihez csatlakozott, mint Murray Perahia, Itzhak Perlman és Schiff András.