Renée Fleming operaénekesnőt köszöntötték Budapesten

Zene

(MTI) - A többszörös Grammy-díjas operaénekesnőt a nagykövet úgy is méltatta, mint a kultúra és a tudomány, a szellemi élet rendkívül eredményes diplomatáját. Így méltó helyre került az a Fulbright Életmű-díj, amelyet nemrég - április 13-án - vett át Renée Fleming a grafikus tervező Milton Glaser és John Lithgow mellett.
    

A világhírű szoprán pedig arról beszélt, milyen fontosnak tartja, hogy a fiatal egyetemisták, köztük természetesen az énekesek, minél többet tanuljanak egymásról, ismerjék meg egymás nyelvét és kultúráját, vegyék igénybe a globalizáció hasznaként az új technológiákat a kommunikációban is. 
    
E téren Renée Fleming példamutató, hiszen az énekesként is sokoldalú művész szellemes kalauzolását a New York-i Metropolitan Opera kulisszái mögé, az élő közvetítések révén a magyar közönség is élvezheti. 
    
Az énekesnő a jazztől a kamaraműfajokig, például a daléneklésig kimagaslót nyújt, nemrég jelent meg Dark Hope című CD-je, amely érzelmes és könnyű hangvételű. 
    
Renée Fleming beszámolt róla, hogy a napot városnézéssel töltötte, és mint mondta: elbűvölte Budapest, amelynek légkörét átitatja a kultúra. 
   
Az esten a magyar kulturális élet több személyiségével találkozott az énekesnő, a Magyar állami Operaház miniszteri biztosán, Horváth Ádámon és Győriványi Ráth György megbízott főzeneigazgatón kívül Miklósa Erika szoprán és Popova Aleszja magántáncos képviselte a társulatot. Szabó István Oscar-díjas filmrendező, Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója, Andrew G. Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, Sebestyén Márta énekes, Kovács Gábor, a Kogart Ház alapító tulajdonosa váltott szót a világhírű szopránnal.