Rosztropovics-emlékhangverseny az OSA Archívumban

Zene


msztyiszlavrosztropovicsnak_bywiki.jpg
Msztyiszlav Rosztropovicsnak

(MTI) - 1989. november 11-én, két nappal azután, hogy a berlini fal és vele a várost mesterségesen szétválasztó határvédelmi rendszer megnyílt, a zenetörténet egyik legnagyobb csellistája, Rosztropovics rögtönzött koncertet adott a berlinieknek. A kép, amely egy kölcsönkért széken ülve, a fal tövében ábrázolja a muzsikust, bejárta a világsajtót.

   
Rohmann Ditta elmondta, hogy örömmel tesz eleget a Közép-Európai Egyetem felkérésének. Amikor a falat lebontották, ő mindössze hatéves volt, mégis van személyes érintettsége, mert találkozott Rosztropoviccsal, így elsősorban neki ajánlja a műsorát. Szerinte az orosz mester több órán át muzsikálhatott Bach-szviteket a köré gyűlt berlinieknek. De megtaláltak és látott is két videót, amelyen a C-dúr és a d-moll szvitet játssza, ezeket ő is előadja, és egy más forrás szerint elhangozhatott a G-dúr szvit is, ebből csak a Sarabande tételt szólaltatja meg.
 
Rosztropovicsot gyakran úgy állítják be, mint aki szeretett közel lenni a politikához. Szerinte nem így van, egyszerű és kedves ember volt, aki az érzelmi szolidaritását akarta kifejezni azzal, hogy magánrepülővel Párizsból Berlinbe utazott és zenélt a berlinieknek. "Meg akartam köszönni az Istennek, hogy megérhettem ezt a csodát. A két életem, a korábbi és a későbbi most újra egy élet. A berlini fal leomlása a személyes sorsomat alakította át" - idézte fel J. Győri Lászlónak 2000-ben adott interjújában Rosztropovics.
   
Rohmann Ditta úgy fogalmazott, hogy számára döbbenetes és felfoghatatlan, hogy egykor családokat választott szét a fal, az évforduló jelentőségét pedig abban látja: "ma is léteznek láthatatlan falak, kelet és nyugat vagy akár Buda és Pest között, a zene azonban alkalmas arra, hogy ezeket áthidaljuk. Mi csellisták sokat köszönhetünk Rosztropovicsnak, ezért is emlékezem rá."
   
Az OSA Archívum történelmi évfordulók kapcsán nem először kísérletezik a rekonstrukció műfajával. Rekonstruáltak már kiállítást (a 1964-es munkásmozgalmi szemléletű auschwitzi magyar pavilont), rádióadást (az 1956 november 4., hajnali Szabad Kossuth Rádió műsorát), vagy politikai pert (Nagy Imre és társainak koncepciós perét). Most bemutatnak egy amerikai híradósok és nyugatnémet független filmesek felvételeiből készült válogatást a fal építéséről, fenntartásáról és ledöntéséről.
   
A BBC Music című tekintélyes brit zenei magazin ötoldalas képes cikket közöl az évforduló kapcsán, ebben megemlíti, hogy Leonard Bernstein decemberben Beethoven IX. szimfóniájával köszöntötte a fal ledőltét, egy német, francia, brit, amerikai és orosz muzsikusokból verbuvált nemzetközi együttes élén. Ekkor mondta, hogy a negyedik tétel Örömódájának szabadság szava helyett attól kezdve az öröm kifejezés hangsúlyos számára.