Svájciak bécsi estje a Müpában

Zene

(MTI) - Az est programja Bécs zenei világának különböző korszakait idézi. Elhangzik Schönberg és Schubert egy-egy darabja, Mozart C-dúr zongoraversenye Gottlieb Wallisch tolmácsolásában, végül Brahms G-dúr kvintettje - közölte az MTI-vel a Filharmonia Budapest sajtómenedzsere, Körmendi Rezső.
    A Festival Strings Lucerne-t 1956-ban alapította a legendás hegedűművész, Wolfgang Schneiderhan, valamint Rudolf Baumgartner. A zenekart 1998 óta a koncertet is vezénylő Achim Fiedler vezeti.
    Több mint 50 éves fennállása alatt a zenekar száznál is több művet mutatott be olyan híres - kortárs - zeneszerzőktől, mint Frank Martin, Bohuslav Martinu, Veress Sándor, Iannis Xenakis, Krzysztof Penderecki, Milko Kelemen, Peter Ruzicka és Beat Furrer. Sokan közülük kifejezetten a zenekar kérésére komponálták darabjaikat.
    Gottlieb Wallisch zongorista, akinek virtuóz zongorajátékát, egyedi látásmódját emelik ki a kritikák, csodagyerekként indult, minden idők legfiatalabbjaként, hat és fél évesen vették fel a bécsi Zeneakadémiára, amelyet kitüntetéssel végzett el. Számos versenyen aratott győzelmet, legutóbbi sikerei közé tartozik a brüsszeli Queen Elisabeth Nemzetközi Zongoraversenyen és Vevey-ben rendezett, XXI. Clara Haskil-versenyen elért döntős szereplése.
    "Klasszikus zenén nőttem fel, a szüleim maguk is muzsikusok. Mindig zene vett körül, ezért teljesen természetes volt számomra a hangszer. Amikor 18 évesen befejeztem a középiskolát, reméltem, hogy koncertzongorista leszek. A következő években szeretném magam még képezni és bővíteni a repertoáromat. Főként Mozart-darabokkal, különös tekintettel arra, hogy a hosszú távú terveim között szerepel ezeknek a műveknek a felvétele. 2011-ben koncert körútra készülök Svájcban a Camerata Salzburggal, ugyanezzel az együttessel jövőre Kínában mutatkozom be" - mondja terveiről a fiatal zongorista.