Symphonia Hungarorum - Magyar Szimfonikus Körkép 2006

Zene

A szervezőknek egyetlen megkötésük volt csupán: minden koncerten hangozzék el egy kortárs (XX., vagy XXI. századi) magyar mű is. (Ezt leszámítva a résztvevő zenekarok szabadon szerkeszthették meg műsoraikat.)
A februári "blokk" 6-án kezdődik, amikor a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara lép színpadra, Vásáry Tamással az élen. Koncertjük a 2006-os Mozart-év jegyében állt össze: Mozart két műve - c-moll ("Árvaházi") mise és A bűnbánó Dávid című kantáta - mellett Dubrovay László After Mozart című kompozícióját szólaltatják meg.
A következő napon február 7-én, a Zuglói Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus műsora hallható, Beethoven Egmont-nyitányával, Brahms D-dúr hegedűversenyével, Csajkovszkij Rómeó és Júlia nyitányfantáziájával, valamint Kodály Kállai kettősével örvendeztetik meg a hallgatóságot.
MÁV Szimfonikus Zenekar
 
Február 8-án a MÁV Szimfonikus Zenekar Petrovics Emil zongoraversenyét és Beethoven IX. szimfóniáját szólaltatja meg, Gál Tamás vezényletével. A zongoraszólót Prunyi Ilona játssza.
Beethoven uralja a február 9-i estét is: az Egmont-nyitány és a II. szimfónia a Miskolci Szimfonikus Zenekar előadásában csendül fel. Ezen kívül hallható lesz Debussytől az Egy faun délutánja, Raveltől a Daphnis és Chloé II. szvit, valamint Jereb Ervin tormbitaversenye. A szólista: Horváth Bence.
Mivel jövőre nemcsak Mozart születésének 250., hanem Bartók Béla születésének 125. évfordulóját is ünnepeljük, az ő szerzeményei sem hiányozhatnak a világ nagy koncerttermeinek műsoraiból. Február 11-én a pécsi Pannon Filharmonikusok Brahms D-dúr szerenádja után Bartók egyetlen operáját, A kékszakállú herceg várát adják elő, szólisták: Meláth Andrea és Kovács István. A zenekart a hamburgi születésű Will Humburg vezényli. Február 13-án a Hollerung Gábor-vezette Budafoki Dohnányi Zenekar lép fel, Vajda János Magnificat és Berlioz Fantasztikus szimfónia című művével.
Pannon Filharmonikusok
 

Másnap február 14-én, a legfiatalabb magyar együttes, az 1993-ban alapított Danubia Szimfonikus Zenekar koncertezik, Héja Domonkos irányításával. Műsorukat a hazaszeretet gondolata fűzi össze: Lajtha László IV. szimfóniája és Smetana Moldvája után a hangversenyt Bartók Concertója teszi teljessé. Február 23-án a Szegedi Szimfonikus Zenekar Lendvay Kamilló Rapszódiáját, Mendessohn IV. (A-dúr) szimfóniáját és Berlioz Harold Itáliában című program-szimfóniáját játsza. Utóbbi különlegessége a rendkívül igényes bárcsa-szóló, melyet Máté Győző, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szólamvezetője játszik. Vezényel: Gyüdi Sándor. A szimfonikus körképet a Győri Filharmonikus Zenekar koncertje zárja, Medveczy Ádámmal az élen. A hangversenyen Dohnányi II. zongoraversenye mellett Brahms Haydn-variációi és II. szimfóniája hallható. Az est szólistája Baranyai László lesz.