A tavasz megszentelése

Zene

Christian Gansch

A koncert dirigense Christian Gansch lesz, aki a Bécsi Zeneművészeti Akadémián folytatta zongora- és hegedűtanulmányait. 1977-től három évig a Bécsi Kamarazenekar koncertmestere, 1981-1989 között a Müncheni Filharmonikusok vezető tagja. Ezt követően a Deutsche Grammophon GmbH-nál produceri posztot töltött be. Karmesteri karrierje 1985-ben kezdődött, a Berlini Német Operában. Christian Gansch neves zenekarokkal dolgozott együtt, ilyen például a Berlini Szimfonikus Zenekar, a Flamand Királyi Filharmonikusok, a Luxemburgi Filharmonikusok, az NDR Szimfonikus Zenekar, a Prágai Kamarazenekar, a BBC Szimfonikus Zenekar, a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara, a Birminghami Szimfonikus Zenekar, a Skót Királyi Zenekar, a Finn Rádiózenekar.

1998-ban sikeresen debütált Moszkvában az Orosz Nemzeti Zenekarral. 2003 nyarán a BBC Walesi Zenekarát vezényelte a londoni Royal Albert Hallban, amit a BBC televízió és rádió élőben sugárzott. Ezt követően kapott meghívást Velencébe, a Teatro La Fenice Zenekarához, majd 2006-ban az angliai Opera North társulatához.

A Bonni Beethoven-fesztivált 2006-ban Mihail Pletnyov zongoraművész közreműködésével az Orosz Nemzeti Zenekar nyitotta meg. Az esten előadták Christian Gansch vezényletével Beethoven összes zongoraversenyét, a műveket a Deutsche Grammophon három lemezen jelentette meg. A 2007/2008-as évadban egyebek között a Belga Nemzeti Zenekar és a Tokiói NHK Szimfonikus Zenekar vendégkarmestere volt.

Xavier de Maistre

Az est szólistája Xavier de Maistre lesz. A touloni születésű hárfaművész szülővárosa konzervatóriumában kezdte zenei tanulmányait, majd Párizsban Jacqueline Borot-nál és Catherine Michelnél tökéletesítette tudását. Közben politikatudományi tanulmányokat folytatott Párizsban és a Londoni Közgazdaság-tudományi Egyetemen. 1998-ban Egyesült Államokban a Bloomingtoni nemzetközi hárfaverseny 1. díját és két különdíját nyerte el. Ő volt az első francia zenész, akit 24 évesen felvettek a Bécsi Filharmonikusokhoz.

Szólistaként a világ legrangosabb koncerttermeiben lép fel, ilyen például a Wigmore Hall (London), a Lincoln Center (New York), a Berlini Filharmónia, a Concertgebouw (Amszterdam), a Musikverein Wien. Híres zenekarokkal játszott,
szívesen látott vendég a világ legnagyobb fesztiváljain: a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Schleswig-Holstein Zenei Fesztiválon, a Schubertiadén, a Rheingaui Fesztiválon, a Bécsi Ünnepi Heteken és a Budapesti Tavaszi Fesztiválon is. 2001 óta a Hamburgi Zeneművészeti Főiskola professzora, rendszeresen tart mesterkurzusokat New Yorkban a Juilliard Schoolban, a Toho Egyetemen Tokióban és Londonban a Trinity College-ban. Lemezeit a Harmonia Mundi és a Claves adta ki, 2008-tól kizárólag a Sony BMG-nél készít lemezfelvételeket.

2009. március 13. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A tavasz megszentelése ? Pannon Filharmonikusok; km.: Xavier de Maistre (hárfa); vez.: Christian Gansch; Fauré: Pelléas és Mélisande - szvit; Ginastera: Hárfaverseny, op. 25; Debussy: Images pour orchestre