Thomas Quasthoff befejezi énekesi pályafutását

Zene

 

(MTI) Rossz előjelnek mutatkozott, hogy a Bécsi Állami Operaház új sorozatában, amelyben az évad során dalműsorok is elhangzanak a legnevesebb énekesek tolmácsolásában, lemondta a koncertjét. Az 52 éves énekes, a daléneklés világszerte elismert kiemelkedő egyénisége úgy nyilatkozott, hogy 40 éven át szentelte minden energiáját a műfajnak, ezzel kivívta a jogot, hogy azt mondhassa: elég volt.

 
Az utóbbi időben ? tőle szokatlanul ? nemcsak a bécsi fellépését, hanem más koncerteket is lemondott vokális problémák miatt. Hozzátette azt is, hogy az orvosai már korábban azt javasolták, hagyjon fel a nyilvános szerepléssel. "A döntésemet hosszú töprengés előzte meg" ? jegyezte meg.
 
Thomas Quasthoff 2011 márciusában a Budapesti Tavaszi Fesztivál vendégeként Mozart koncertáriákat énekelt a Művészetek Palotájában. Az énekes egyike volt azoknak a Contergan-bébiknek, akik súlyos fogyatékossággal jöttek világra, mert édesanyjuk ezt a gyógyszert szedte terhessége alatt. 1959-ben a németországi Hildesheimben született, zenei tanulmányait Hannoverben folytatta Charlotte Lehmann és Ernst Huber-Contwig irányításával.
 
1995-ben az oregoni Bach Fesztiválon debütált, ez a fellépés alapozta meg széleskörű nemzetközi karrierjét. A Schubert- és Mahler-dalirodalom egyik legavatottabb előadójának ismerték el, számos díjat kapott, köztük például a Herbert von Karajan-díjat is elnyerte. Több fesztivál és zenei intézmény rezidens művészévé választotta. Operaszinpadon két szerepet alakított 2003-2004-ben, a Fidelio miniszterét és a Parsifal Amfortasát.
 
Lemezei igen keresettek, három Grammy-díjas van közöttük. Már 1996-tól tanított, előbb a Detmoldi Zeneművészeti Főiskolán, 2004-től pedig a berlini Hanns Eisler Zeneművészeti Főiskolán rendes professzorként. Gyakran vezet mesterkurzusokat, legközelebb februárban Párizsban a Cité de la Musique-ben.