Tisztújítás a Jazzszövetségben

Zene

 

A Magyar Jazz Szövetség február 5-én, szombaton reggel tízkor tartja éves, nyilvános közgyűlését a Budapest Jazz Clubban. A  leköszönő elnökség beszámol a Szövetség 2010-es tevékenységéről, majd a közgyűlés két évre új elnökséget választ. Az elnököt szokás szerint az általában kilenctagú elnökség tagjai maguk közül választják. Fontos momentuma az éves közgyűléseknek, hogy a Szabó Gábor- és a Pernye András-díjak sorsát a személyesen jelenlévő tagság titkos szavazás útján dönti el. A rendszerváltás idején indult Szövetség nemcsak zenészeket, szakmabelieket vár tagjai sorába, hanem "pusztán" érdeklődöket, gyűjtőket, rajongókat is - belépni a helyszínen is lehet.

Ugyancsak hagyományosan a Budapest Jazz Club a helyszíne a Szövetség legnagyobb megmozdulásának, a Magyar Jazz Ünnepe fővárosi koncertjeinek. A március 25-27-ig tartó fesztivál első napján adják át a Szabó Gábor- és a Pernye András-díjakat. Ezt követően a friss Szabó Gábor-díjas művész (és együttesének) koncertje kezdődik. Ugyancsak az első napon lép fel a Szövetség jelenlegi elnökének, Márkus Tibornak az Equionox Octet nevű nagy formációja, valamint fiatal és már befutott zenekarok: a Django Free, a Koala Fusion, az Egri János Quartet, a Finucci Brothers, a Bacsó Kristóf Quartet, a Karosi Júlia Quartet és a Tóth Viktor Tercett. Előzenekarokat hallhatunk továbbá a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakos hallgatóinak együttesei közül.

Érdemes megemlíteni, hogy a Magyar Jazz Ünnepe természetesen nem korlátozódik a budapesti helyszínre, a tavalyi, kiugróan sikeres pesti fesztivál fellépői (Juhász Gábor Trió, Sárik Péter Trió, Harcsa Veronika Quartet, Dresch Mihály Quartet, East Side Jazz Company, Grencsó Kollektíva, Hárs Hegy Band, Ávéd János-Fenyvesi Márton Quartet, Class Mates Quartet, Kovács Linda Quartet, Szakcsi Junior Trio) idén várják a vidéki koncertrendezők, helyszínek meghívásait, amelyet a Szövetség társrendezésében és anyagi támogatásával valósíthatnak meg. Jelentkezni február 15-ig lehet a hungjazzfed@eji.hu címen lehet.