Trónörökösök a színen

Zene

Várdai István

Várdai István 1985-ben született Pécsett. 1997-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kivételes Tehetségek Osztályába, jelenleg a bécsi Zeneakadémia és a budapesti Zeneművészeti Egyetem növendéke. Bemutatkozó szólókoncertjét Hágában adta 1998-ban, majd a hollandiai debütáló hangversenyt olyan jelentős állomások követtek, mint például London, Firenze, Frankfurt, Moszkva és München. Várdai István már több világhírű előadóművésszel dolgozott együtt, így 2006-ban például Jandó Jenő és Kelemen Barnabás partnereként lépett fel a Pannon Filharmonikusokkal, Hamar Zsolt vezényletével. 2006 nyarán a Santander-i Nemzetközi Zenei Fesztiválon Radovan Vlatkovics kürtművésszel adhatott közös koncertet. Az utóbbi egy-két évben szólistaként fellépett például a Szentpétervári Szimfonikus Zenekarral, Kínában a Qingdao Szimfonikus Zenekarral, valamint több alkalommal játszott a Liszt Ferenc Kamarazenekarral.

2007 júniusában elnyerte Moszkvában a XIII. Nemzetközi Csajkovszkij verseny harmadik díját, a Nemzetközi Csajkovszkij Alapítvány különdíját, 2006-ban Berlinben a Kronberg Akadémia különdíját az Emanuel Feuermann Gordonkaversenyen, illetve első helyezést ért el az Ausztriában rendezett XIII. Nemzetközi Brahms versenyen. Kivételes sikersorozattal is büszkélkedhet: háromszor nyerte meg a David Popper nemzetközi zenei versenyt. 2008. március 15-én megkapta a legígéretesebb ifjú zeneművésznek járó "Márciusi Ifjak" állami kitüntetést.

Legutóbbi elismerése óriási figyelmet keltett: 2008. október 27-én Várdai István nyerte meg a rangos genfi Nemzetközi zenei verseny 20000 svájci frank összegű fődíját, valamint az öt különdíj közül négyet, köztük a közönségdíjat, a Pierre Fournier elismerést, továbbá a Coup de coeur Breguet-díjat is, amely egyebek között CD-felvétellel és kétéves koncertlehetőséggel is jár.

Fülei Balázs

Fülei Balázs 1984-ben született Kecskeméten. Nyolc vesen kezdett zongorázni. A budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban Eckhardt Gábor és Réti Balázs volt a tanára. 2008-ban kitüntetéssel diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

2003-ban a konzervatóriumok X. Országos zongoraversenye és a 10. Jubileumi Földes Andor zongoravereseny I. helyezettje volt. 2005-ben A tarantói (Olaszország) 43. Arcangelo Speranza nemzetközi zongoraverseny győztese. 2005-ben A The International Holland Music Sessions a New Master On Tour koncertkörút 2006/2007-es évadjának szólistájává választotta, szólóestet adott az amszterdami Concertgebouw-ban, a hágai Diligentiában, valamint több európai nagyvárosban.

2006-ban Chopin és Liszt balladáival DVD-felvételt készített Tokióban. 2007 júniusában a moszkvai Csajkovszkij verseny különdíjasa volt, majd a milánói 25. Ettore Pozzoli nemzetközi zongoraversenyen kapott 3. díjat. Több nemzetközi zenei fesztivál meghívott vendége volt, ilyen például a Miami International Piano Festival, Ferruccio Busoni Festival, Santanderi Nyári Fesztivál, 14 éves kora óta rendszeresen fellép szóló- és kamarazenei művekkel Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Spanyolországban, Olaszországban, Csehországban, Oroszországban, Kínában, Japánban és Ausztráliában. 2008 novemberében mutatkozott be New Yorkban, ott sem akárhol: a Carnegie Hallban. Több kortárs mű ősbemutatója is fűződik a nevéhez.

A 2007 tavaszán létrehozott Starlet Music Management célja, hogy klasszikus zenét játszó fiatal, különleges tehetségű előadóművészeket menedzseljen. Rendkívül fontos, hogy itthoni hangversenyeken is minél többen megismerhessék őket, hiszen éppen a pályakezdőknek óriási szükségük van bemutatkozási lehetőségekre.

Erre teremt lehetőséget az MTA Dísztermében a Trónörökösek a színen című sorozat, amelynek keretében fiatal előadóművészek adnak szólóestet. Az első hangverseny 2008. november 17-én volt, ekkor az est szólistája, Farkas Gábor, lemezbemutató koncertet adott. Debütáló albuma az egyik legrangosabb kiadónál, a Warner Music Hungary gondozásában jelent meg a koncert napjára. An Evening with Liszt - ezzel a címmel látott napvilágot a CD, amely azóta kapható az ismert hazai hanglemezboltokban, valamint a Warner Classics and Jazz kiadó nemzetközi terjesztési pontjain világszerte.

2009. február 3. 19:30 MTA Díszterem (Budapest) - Fülei Balázs (zongora), Várdai István (gordonka); Beethoven: f-moll "Appassionata" szonáta, No. 23 op. 57; Debussy: L'Isle Joyeuse; Bartók: Szonáta; Kodály: Szonáta, op. 8 - III. tétel; Janácek: Pohádka; Stravinsky: Olasz szvit