Új művészeti vezető a Szent Margit-bányai játékok élén

Zene

 

Joachim Arnold egy kézbetegség miatt kényszerült feladni anno zongoraművészi karrierjét, majd vezényelt, Németországban rendezőcéget alapított, húsz operát rendezett, zenei menedzsmenttel is foglalkozott, emellett pedig a Zürichi Operaházban is dolgozott. Az Esterházy Magánalapítvány megkeresésére szinte azonnal igent mondott. Felelőssége nemcsak a művészeti, hanem a gazdasági kérdésekre is kiterjed majd. A váltás okaként Ottrubay István, a Magánalapítvány igazgatója a Bécsben tartott pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy bár Manfred Wabával nagyon meg voltak elégedve (több felkérést is kapott más helyekről is), szeretnének új irányba menni, hiszen egyik intézmény sem engedheti meg magának az egyhangúságot, a monotonitást.

A kőfejtőben eredetileg ötévente került sor passiójátékokra, majd Wolfgang Werner intendáns ötlete nyomán a fennmaradó négy évet operákkal töltötték ki. A helyszín ekkor még nem volt kiépítve, ezért a kőfejtő tulajdonosához, az Esterházy Magánalapítványhoz fordultak segítségért. A felújított bányát 2008-ban adták át két színpaddal, lehetővé téve a magas minőségű catering szolgáltatást is. Azonban minden ötödik évben a passiójáték mellett szerettek volna operát is játszani, amire kiváló lehetőség nyílik a gyerekszínpadon. A méltatlanul gyerek- vagy kisszínpadnak nevezett játszóhely (befogadóképessége 2200 fő, több mint a Bécsi Operáé) új nevet is kapott Romolo Ruffini reformer nyomán, aki a 19. században ebben a kőfejtőben dolgozott, de a herceggel is jó kapcsolatot ápolt.

Wolfgang Werner intendáns arra is rávilágított, hogy erre a lépésre azért is szükség volt, mert míg régebben évente 10.000 látogató fordult meg a kőfejtőben, addig mára ez a szám megtízszereződött. Négyféle műfajban szerveznek programokat, rendeznek ugyanis popkoncerteket, opera- és gyerekopera-előadásokat és passiójátékokat is. A Don Giovannit azért választották, mert úgy gondolják, hogy ez a drámai mű nagyon illik a kőfejtő légköréhez, a dramaturgiát is ehhez fogják igazítani. A tér egyszerre intim és grandiózus, ráadásul minden évben a legmodernebb hangosítási eszközöket veszik igénybe. A kisebb tér jobban mikrofonozható, így valószínű, hogy a nagyszínpadi hangzást is felül tudják majd múlni. Azonban a gyerekopera kedvelőinek sem kell szomorkodniuk, ugyanis 2012-ben újra játszanak majd operát a kicsiknek is.

A színpadkép barokk stílusú lesz, sok tűzzel, ami a világ végét és Don Giovanni egoizmusát is szimbolizálja majd. 'A főszereplő a lehetőséget jelenti majd, a hiánya pedig életünk kihagyott, meg nem ragadott lehetőségeire világít rá" - emelte ki Thilo Reinhardt rendező. Az énekesgárda válogatásánál a különböző, de egymást kiegészítő művészeket keresték, olyanokat, akik még nem sztárok, fiatalok, ambíciózusak és bizonyítani akarják tehetségüket. Több szereposztásban énekel majd Daniel Glossov és Josef Wagner, aki először játssza Don Giovannit. Az egyik Zerlinát alakító Anna Virovlanski már tapasztaltabb, de a Donna Anna szerepébe bújó Irina Oknina szintén kezdő ebben a szerepben.

Július 19. és augusztus 28. között húsz előadásra kerül sor, a jegyek értékesítése november 22-én veszi kezdetét a Szent Margit-bányai fesztiválirodában (tel.: +43 2680 42042), az Ö-Ticketen keresztül (tel: +43 1 96096) valamennyi Ö-Ticket jegyárusító helyen, valamint a kismartoni Esterházy-kastélyban.