Újrafelfedezett kamaraművek az Art Nouveau előadásában

Zene

(MTI) - A csellóművész elmondta, hogy a német romantikus zeneszerző Bach után száz évvel került ki a lipcsei Tamás-templom iskolájából, majd később - Beethovenhez hasonlóan - Salieri tanítványa lett Bécsben.

 
Reissiger a maga idejében rendkívül népszerű zeneszerző volt, még Edgar Allan Poe egyik novellájában is szerepel: Az Usher-ház bukása című írás főhősének az ő szerzeménye a kedvenc muzsikája. Jó barátság fűzte Richard Wagnerhez, akinek Rienzi című operáját ő vezényelte az ősbemutatón. Karmesteri tevékenysége mellett intenzíven komponált: kamaraműveket, dalokat és zenekari alkotásokat. Nagyszabású kompozíciói közül kilenc operája, kilenc latin nyelvű miséje és egy oratóriuma maradt fenn.
 
A hamarosan megjelenő albumon Reissiger gazdag trióterméséből kettőt rögzítettünk - mondta a csellista. Déri György hozzátette: a darabokban Beethoventől, Schuberten keresztül egészen Johann Straussig számos kortárs hatása felismerhető.
 
Déri György felidézte, hogy sokat kutattak olyan darabok után, amelyek még ismeretlenek a nagyközönség számára. Ezt a két zongoratriót a csellóművész a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola könyvtárában találta; ez az intézmény jogutódja és egyben örököse a Nemzeti Zenede könyvtárának. A cd-re Winkler Orsolya hegedűművésszel és Nagy Ervin zongoraművésszel - velük alkotja Déri az Art Nouveau triót - játszotta fel a darabokat. Déri azt mondta, szeretnék folytatni a Reissiger-sorozatot, ami részben attól függ, mennyire sikeres az első lemez.