Vajda Gergely lett a Huntsville-i Szimfonikusok zeneigazgatója

Zene

 

Kilenctagú zsűri bírálta el a beérkezett nyolc pályázatot, melynek megnyerése arra jogosítja fel a dirigenst, hogy a Huntsville Symphony Orchestra (HSO) jövő esztendei, hat estéből álló klasszikus sorozatát vezényelje, három ezen kívüli hangversenyből kettőt vezessen és gondozza a kifejezetten fiataloknak szóló négy koncertet, valamint az ingyenes családi programokat, és adjon egy populáris darabokból álló szilveszteri estet is.

A jelenleg Portlandben dolgozó Vajda Gergely már az új poszt elnyerése előtt jelezte, hogy hét év után, vagyis a következő évad befejeztével elhagyja az ottani együttest, Huntsville-ben pedig minimum tíz hetet kell töltenie. Ugyanennyi elfoglaltságot jelent a Music in the Mountains (Zene a hegyekben) Fesztivál élén a zeneigazgatói tevékenysége is.

"2011-12 nagyon sűrű lesz: Huntsville, Portland, Music in the Mountains és kaptam más külső felkéréseket is, például két különböző programra a Seattle-i Szimfonikusokkal, az egyik, a 2012 áprilisi magyar vonatkozású lesz" - részletezte Vajda Gergely az MTI-nek. Ezen kívül a Bánk bán Los Angeles-i betanításában ő segíti Plácido Domingót. "Budapesten az UMZÉ-val, az Új Magyar Zeneegyesülettel is több feladatom van. A komponálást sem hagyom abba:  nyáron kezdek bele egy kettősverseny megírásába. Két nagyszerű brácsaművésznek szánom: Rivka Golaninak és Bársony Péternek."