Vántus István Kortárszenei Napok Szegeden

Zene

1971-ben indította útjára A mai magyar zene hete koncertsorozatát Szegeden Vántus István zeneszerző, megteremtve ezzel a hazai kortárs zenének e, Budapesten kívüli egyetlen rendszeres fórumát. 1997 óta Vántus István Kortárszenei Napok a rendezvény neve az akkor 5 éve elhunyt mester iránti tisztelet jeléül.
A rendező a szegedi székhellyel működő Vántus István Társaság, amely a komponista emlékének ápolásán túl az általa fontosnak tartott zenei közéleti célok megvalósítását is folytatja.

Idén Vántus születésének 70-ik évfordulóját egész napos programmal köszönti az esemény. November 22-én délelőtt tudományos emlékülés lesz a Városházán, ahol bemutatják a születésnap alkalmából kiadott könyvet, a Mágus Kiadó Magyar zeneszerzők monográfiasorozatának legújabb, Vántusról szóló kötetét, amelyet Hollós Máté írt. Este a Fricsay-teremben Vántus művei mellett elhangzik két, az ő emléke előtt fejet hajtó kompozíció is, Huszár Lajos és Hollós Máté tollából. A hangversenysorozat egyébként a régi hagyomány szerint zeneszerző-közönség találkozóval kezdődik 21-én délután a Somogyi-könyvtárban, amelynek vendége ezúttal Vidovszky László.
Az azt követő kamarakoncerten valamint a Vántus-emlékesten és a csütörtöki kamara- és kórushangversenyen jeles szegedi művészek közreműködnek, szerdán pedig a Componensemble Serei Zsolt vezetésével vendégszerepel a Fricsay-teremben.
Aznap délután a Somogyi-könyvtárban Farkas Ferenc centenáriumát köszöntik ismeretterjesztő előadással, csütörtök délután pedig a szokásos Törpék és óriások műsorban a zenetanulók adnak számot a mai zenében szerzett jártasságukról.
A záróhangverseny - újabbkori szokás szerint - egészen fiatal zeneszerzőket is avat a szegedi pódiumon: ezúttal Horváth Márton Levente, Kákonyi Árpád és Szigeti Máté még diákként kerül a Vántus Napok közönsége elé.