Veszprémi Ünnepi Játékok

Zene

A barokk főtér

2000 néző ünnepelte a 2004-es megnyitón fellépő Jose Cura-t és a Nemzeti Filharmonikusokat dirigáló Kocsis Zoltánt. Az azóta eltelt három évadban tucatnyi nemzetközi produkció sikerével írta be nevét a Veszprémfest magyarországi fesztivál-térképre, illetve a zenerajongók hangversenynaptárába. Al Di Meola, Roby Lakatos, Snétberger Ferenc, Bobby McFerrin, Paco Delucia, Richard Bona, Presser Gábor, Zorán, a Manhattan Transfer, Barbara Hendricks, és Joey De Francesco fellépése, Rost Andrea, Ramon Vargas, Paolo Gavanelli Verdi Rigoletto-ja, vagy a Nemzeti Filharmonikusok és Miklósa Erika Éj Királynője Mozart Varázsfuvolájában olyan pillanatok voltak, melyek valóban a zene ünnepei.

A negyedik alkalommal megrendezett fesztivál nem szakítva a nemzetközi produkciók nagyszínpadi hagyományával újdonságokkal is szolgál; kisszínpadán a magyar-lengyel-cseh jazz barátság jegyében három napot szentelnek a jazz-nek, mellette kamarazenei udvarral, barokk toronyzenével, sőt kreatív dj-k és vj-k (video jockey) műsoraival is várják a vendégeket.

A Veszprémi Ünnepi Játékok fesztiválja a vár történelmi környezetében valósul meg. A rendezvények háttere, természetes díszlete a püspöki palota gyönyörű barokk épülete. Az "U" alakú jellegzetes térformát korunk technikai színvonalát reprezentáló, erre a célra adaptált állványrendszerből kialakított színpadfedés egészíti ki, amely magában foglalja az épület baldachinos-erkélyes bejárati motívumát. A kocsifelhajtó magasságával azonos szintbe hozott, íves rivaldájú színpad teljes szélességében kerül a nézőtérhez. A színpad és a nézőtér őrzi a helyszín legnagyobb értékét, és a barokk történelmi környezetet emellett korszerű technikai feltételeket biztosít az európai és világszínvonalú programokhoz.