VI. Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivál

Zene

Dylan Flower

Dylan Fowler neve az elmúlt években tűnt fel a nemzetközi akusztikusgitár világában, mint a mai fiatal brit akusztikus gitárosok egyik legígéretesebb művésze. Olyan nagyszerű brit muzsikusok mellett nőtt fel, mint Danny Thompson és Richard Thompson. Zenéjében a kelta kultúra ősi hagyományait ápolja és keresi az átjárókat más népek kultúrájához. Ez az útkeresés számos külföldi országba eljuttatta őt. Ennek keretében koncertezett Indiában, Bulgáriában, Norvégiában, Kanadában, Belgiumban, Németországban, Hollandiában és Finnországban. Számos neves művésszel működött együtt közös produkciókban. Partnere volt a kanadai gitáros Don Ross, a török Husna Arslan, az indiai Konorak Reddy, a bolgár Nikolay Ivanov. Hazájában napjaink egyik legnépszerűbb népdalénekesével, Julie Murphy-vel a közelmúltban turnézott és készített felvételeket. Egyik legutóbbi albuma a német Acoustic Music Records gondozásában jelent meg. Hazánkban először mutatkozik be.

Peter Finger

A német Peter Finger Európa legfontosabb gitáros személyisége napjainkban. Az ő nevéhez fűződik az Acoustic Music Records kiadó megalapítása, mely nélkül ma nem beszélhetnénk a gitár új reneszánszáról. Gyermekkorában klasszikus zenei képzést kapott, hegedűsként vonósnégyesben is játszott, majd később gitárra váltott, és a hatvanas évektől pályája töretlenül ívelt felfelé. Zenéjében a jazz hangsúlya és virtuozitása, a klasszikus zene harmóniája és a modern akusztikus gitározás stílus elemei ötvöződnek, mindezt egy senkire sem hasonlító rendkívül energikus és sodró lendületű egyéni stílusba kovácsolta. Játéka több mint 20 albumon hallható, 13 szólóban, a többi egyéb antológiákon. Magyarországon már második alkalommal turnézik a Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivál keretében.

Dean Magraw

Dean Magraw a Minessota állambeli Minneapolisban él. Akár szólistaként, akár partnerként egy duóban vagy tagként egy zenekarban mindig a kifejezés maximumát nyújtja. Az elmúlt évtizedekben számos neves produkcióban szerepelt. Játszott együtt Nitta Masahiroval, a japán shamisen művésszel, Nigel Kennedyvel a klasszikus hegedűssel, az indiai énekessel és vína virtuózzal Nirmala Rajashekerrel, a jazz bőgős, komponista Anthony Coxal. Ezen kívül számos filmzenét írt és az Altan nevű ír együttes tagjaként is ismert. Gitárjátéka folyékonyan ritmikus, ugyan akkor lírai és könnyed, mint egy balett táncos mozgása. Nagyon jó improvizatőr és komponista is egyben. Európában számos alkalommal koncertezett. Eddig 12 hanglemeze jelent meg különféle amerikai és európai kiadóknál. Magyarországon ez az első bemutatkozása.

Szabó Sándor

Szabó Sándor a sokhúros és bariton gitárok mestere a gitár nemzetközi birodalmában. Zenéjét a klasszikus zene, a keleti zene, a jazz, a népzene folyamatosan formálja. A kilencvenes évek közepétől pályája lassanként a kortárs akusztikus gitárzene nemzetközi világa felé irányult. Egyéni hangvételű játékával, jellegzetes hangzásával és kompozícióival mára a nemzetközi akusztikus gitár világának elismert művésze lett. Európában csaknem minden országban bemutatkozott, az Egyesült Államokban, Japánban és Koreában is többször koncertezett már. Eddig több mint 20 hanglemezen hallható játéka. Az elmúlt években sokat tett azért, hogy az akusztikus gitárzene itthon is ismert legyen. Szellemi kezdeményezője és egyik partner szervezője a hazai Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztiválnak.

(2007. május 17. 19:00; Madách Imre Művelődési Központ (Vác) - Gitárkoncert; km.: Peter Finger, Dylan Fowler, Dean Magraw, Szabó Sándor)