A visegrádi négyek államfőinek játszik a Savaria Szimfonikus Zenekar

Zene

(MTI)  Az évadnyitó előadáson adják át azt a zenekari művészeti díjat, amelyet kollégái szavazatai alapján idén Donyec László brácsaművész vehet át ? közölte Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója.

 
A Savaria Szimfonikus Zenekar tavaly 98 koncertet adott, az idén ez további 25-el bővül, hiszen ifjúsági előadásokon Vas és Zala megye mellett Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében is többször koncerteznek.
 
Az évad egyik kiemelkedő eseményének ígérkezik a szimfonikusok október 7-i fellépése Medveczky Ádám vezényletével Budapesten, a Művészetek Palotájában, ahol a visegrádi négyek megalakulásának 20. évfordulóján a négy államfő előtt játszanak el egy-egy darabot mind a négy ország egy-egy zeneszerzőjétől. Magyar részről Veress Sándor egy ritkán hallható szimfóniáját adják elő ? tájékoztatott az igazgató.
 
Mérei Tamás szólt arról is, hogy október 14-én és 15-én folytatják az elmúlt években sikert aratott Hollywood Classic elnevezésű sorozatukat, amelyben olyan népszerű és ismert filmzenékből játszanak, mint a Keresztapa, a Volt egyszer egy vadnyugat, az Armageddon, a Harry Potter, a Golden Eye és a Házibuli. Az egész estét betöltő produkciót, amelyre az Oscar-gálát idézően vörös szőnyegen vonul be a közönség, az idén is tűzijáték kíséri. Az est házigazdái Dobó Kata és Csonka András lesznek.
 
Október 19-én az Operabérlet keretében Rossini A sevillai borbély című vígoperáját adja elő a Savaria Szimfonikus Zenekar, az operát Aldo Sisillo, az olaszországi Pavarotti Színház igazgatója vezényel majd, közreműködik az Erkel-Szent Márton Oratórikus Kórus.
 
Az operabérlet műsorában az idén Mozart Szöktetés a szerájból című operája és Verdi Traviátája is hallható lesz. Az önkormányzati törvény módosításából eredően a fennállásának jövőre 50. évfordulóját ünneplő zenekar megyei fenntartásból Szombathely Megyei Jogú Városhoz kerül. Ettől függetlenül a finanszírozás szempontjából továbbra is lényegesek a zenekar saját bevételei, és azok a felajánlások, amelyeket társasági adójukból támogatóik tesznek. Ezek tavaly 24 millió forintot jelentettek a szimfonikusoknak.