Vonzások és választások - a Pannon Filharmonikusok

Zene

 
A BÉRLETSOROZAT PROGRAMJA:

2006. január 20.: INSPIRÁCIÓ
Sztravinszkij: Tűzmadár - szvit (1919)
Muszorgszkij-Ravel: Egy kiállítás képei
Vezényel: Hamar Zsolt
Közreműködik: Jandó Jenő - zongora

2006. február 11.: VÁGYÓDÁS
Brahms: D-dúr szerenád No.1. Op. 11.
Bartók: A kékszakállú herceg vára
Vezényel: Will Humburg
Közreműködik: Meláth Andrea és Kovács István

2006. április 7.: HONVÁGY
Bartók: Magyar képek
Csajkovszkij: Melankolikus szerenád, Op. 26. Valse-scherzo, Op. 34.
Dvorak: IX. szimfónia e-moll, Op. 95 - Újvilág
Vezényel: Marko Letonja
Közreműködik: Baráti Kristóf - hegedű

2006. május 5.: HAZATÉRÉS
Schubert: 8. Szimfónia "Befejezetlen" D. 759, h-moll
Bartók - Serly: Brácsaverseny
Beethoven: VI. szimfónia F-dúr, Op. 68
Vezényel: Hamar Zsolt
Közreműködik: Murin Jaroszláv - brácsa

A zenekar rövid története

Pécsett Lickl György (Johann Georg Lickl) 1811-ben alapította meg a Zeneművész Társaságot, azóta - különböző elnevezéssel - mindig működött a városban szimfonikus együttes. A Pécsi Szimfonikus Zenekar - mint önálló művészeti intézmény - 1984-ben alakult meg, Breitner Tamás karmester vezetésével. 1989-től négy éven át Howard Williams brit dirigens volt az együttes művészeti igazgatója, akit az uruguayi Nicolás Pasquet követett, majd 1997-ben Williams újabb három évre visszatért.

2000 augusztusa óta Hamar Zsolt művészeti vezetésével az együttes 2004. január 1-je óta Pannon Filharmonikusok - Pécs néven folytatja szakmai munkáját. A névváltozás egyúttal jelentős szervezeti átalakítást is jelentett, amelynek szakmai irányítója Horváth Zsolt, az együttes trombitaművészi és közgazdász diplomával is rendelkező igazgatója.

Hamar Zsolt (fotó) a Pannon Filharmonikusok zeneigazgatója, 1968-ban született, a Zeneakadémia zeneszerzés tanszakán Petrovics Emil, a karmesterképzőben Lukács Ervin és Gál Tamás volt a mestere. 1995-ben diplomázott, s ugyanebben az esztendőben a Magyar Televízió 8. Nemzetközi Karmesterversenyének második helyezettje és közönségdíjasa lett. 1997-ben megnyerte a Portugál Rádió Nemzetközi Karmesterversenyét, két évvel később Trentóban a Antonio Pedrotti Nemzetközi Karmesterversenyt.

Közben itthon szinte az összes szimfonikus zenekart vezényelte, egy évig Vásáry Tamás mellett dolgozott. 1997 őszén - Kocsis Zoltán zeneigazgató javaslatára - a Nemzeti Filharmonikus Zenekar első állandó karmesterévé nevezték ki. 2000-től pedig a Pécsi Szimfonikus Zenekar (mai nevén: Pannon Filharmonikusok - Pécs) vezető karmestere és művészeti igazgatója.

2001. óta rendszeresen vezényel a Magyar Állami Operaházban, vendégkarmesteri felkéréseknek tesz eleget Olaszországban, az Egyesült Államokban és Japánban, s a Salzburgi Ünnepi Játékokon Lorin Maazel asszisztense volt. Hamar Zsoltot 2001-ben Liszt-díjjal tüntették ki. 2004. szeptemberétől az Orchestra Verdi Padova e del Veneto első karmestere, mely zenekar élén Olaszországon kívül több európai országban is turnét vezényel. A 2005/2006-os évadban fellép például Linzben a Bruckner Orchester, Japánban a Japan Philharmonic Orchestra, Salzburgban a Mozarteum Orchester élén.

 
A pécsi zenei és konferenciaközpont

2010-ben - egy német várossal közösen - Pécs lesz Európa kulturális fővárosa, a rangos címre kiírt pécsi pályázat öt alappillére a következő:

1. a multifunkcionális zenei és konferenciaközpont felépítése,
2. a Zsolnay-gyár nagy, döntően műemléki épületegyüttesének felújítása és a Zsolnay-negyed kulturális hasznosítása,
3. a Modern Magyar Képtárnak helyet adó barokk épülettömb kiegészítése új szárnnyal, amelyben nagy, nemzetközi vándorkiállítások befogadására is alkalmas tér jöhet létre a pécsi múzeumi negyedben,
4. regionális könyvtár és információ-központ,
5. a közterek és parkok újjáélesztése.

Kiegészítő projektként valósul meg például a világörökségi helyszínek bemutathatóvá tétele, az ókeresztény sírkamrák üvegjárda alá helyezése. Lényeges elem, hogy a pályázat a kultúrát és a művészeteket nem egyszerűen önálló értéknek, hanem a városias életforma alapelemének tekinti, amely révén elősegíthető a város újjászületése és gazdasági felélesztése is.

Az egyik legfontosabb alappillér a multifunkcionális zenei és konferenciaközpont, amely zöldmezős beruházás, ehhez a szakmai tanulmányokat a Pannon Filharmonikusok igazgatója, Horváth Zsolt (fotó) készítette. Az egyik tanulmány a legapróbb elemek részletezésével összefoglalja, milyennek kell lennie az 1000 fős teremnek és a próbateremnek, milyen kisebb kiszolgálóhelyiségekre, kotta- és hangszertárra, irodákra stb. van szükség, milyenek legyenek a közönségterek, hol helyezkedjen el kávézó, könyvesbolt, de az is szerepelt a tervben, mekkora páratartalmat kell biztosítani ott, ahol zongora áll.
A város közgyűlése az épület helyszínét a Balokány-liget közparkja mellett jelölte ki. A beruházás becsült költsége 7,9 milliárd forint, ebből 5 százalékot fedezne a város, amely a kormánytól körülbelül 20 százaléknyi részt vár, a többit pedig az EU-tól, ez utóbbit a 2007-től Magyarországra ékező pénzek részeként szeretnék megkapni. Mindezek mellett természetesen számítanak magánberuházókra is.