Vukán György, az improvizáció nagymestere

Zene

Vukán György még a robbantásos merényletek előtt Bartók-Vukán dalestet tartott Londonban Meláth Andreával, a kiváló mezzoszopránnal. Az első részben Meláth Andrea Bartók-dalokat adott elő, majd Vukán szerzeményeit angol nyelven énekelte. Az estnek igen nagy sikere volt. A közönség körében volt Lady Solti is, aki személyesen gratulált a művészeknek, majd exkluzív, zártkörű fogadásra invitálta meg Vukán Györgyöt. (Az angol, igencsak merev korlátok közt zajló társasági életben ez a gesztus ritkaságnak számít.) Lady Solti a meghitt vacsorán, majd az azt követő beszélgetésen felvetette a magyar kultúra, azon belül is a kortárs magyar zene támogatásának, angliai propagálásának esetleges lehetőségeit.
Mint ismeretes, Lady Solti elkötelezett a magyar zenei élet iránt: zeneakadémiai jótékonysági tevékenységével, Solti György szellemi örökségének ápolásával eddig is sokat tett az ügy érdekében, férje halála után pedig többször emelt szót a londoniak körében a budapesti Zeneakadémia támogatásáért.

Vukán György a találkozás alkalmával kikérte Lady Solti véleményét egy új díj alapításáról is: a Creative Art díjat halála után adnák ki. Vukán Györgynek nincs örököse, így a díjjal olyan művészeket szeretne támogatni, akik a zenei rögtönzés, az improvizáció terén mutatnak fel kimagasló eredményeket. Lady Solti a díj alapításával olyannyira egyetértett, hogy máris közölte, segíteni fog abban, hogy a világ zenei élete megismerhesse azt.

 
Vukán György, miután hazatért Londonból, a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában Horgas Eszter fuvolaművésszel bemutatta új Gershwin-CD-jük anyagát. Az album felöleli a Gershwin-oeuvre legszebb darabjait. Vukán György a zenei szabadság, a műfaji kötöttségektől mentes muzsikálás jegyében kezdett együtt zenélni Horgas Eszterrel. Az improvizáció nagymestereként számon tartott Vukán György ezúttal is elementáris. Vukán régóta vallja: Gershwin az igazi ideálja. Az ő zenei világát "vukánosítja", teletűzdeli improvizációkkal, és amikor egy-egy ismert művet hallgatunk tőle, akkor szinte nem is tudjuk, mennyi a zenéből Gershwin, és mennyi Vukán. Mert Vukán György nemcsak zongoraművész, de zeneszerző is. Ugyanakkor nagy művészi alázattal figyelt művésztársára, Horgas Eszterre is, akinek fuvolajátéka minden sallangtól mentes.
A koncerten különben jelen volt a szlovén televízió stábja is: egyórás portréfilmet készítenek Vukán Györgyről, akinek édesapja Muraszombat mellett született, s akire ma is emlékeznek Szlovéniában.

A Vukán György által hangszerelt, összeállított zenei anyagra Földi Béla, a Budapest Táncszínház vezető koreográfusa balettet is készített. "Gershwin Vukán György által való tolmácsolása és a zenei anyag improvizációs gazdagsága lehetőséget nyújt a táncosoknak visszanyúlni a gyökerekhez, amikor még az ösztönökből született zene és tánc elválaszthatatlan volt. A táncosokat azonnal megihlette Gershwin muzsikája, mely úgy hálózza át a XX. század zenéjét, mint az érrendszer az emberi testet" - vallja a koreográfus.

 
Vukán György és a Creative Art Trio (Vukán György - zongora; Balázs Elemér - dob; Egri János - nagybőgő) a Nyári Raiffeisen Jazz Koncertek keretében koncerteznek a Bécsi Kávéház teraszán (rossz idő esetén a kávéházban) 2005. augusztus 11-én.

Helyszín: Rózsakert Bevásárlóközpont
(1026 Budapest, Gábor Áron u. 74.)