Zenés Állatkerti Esték: kezdődik a jubileumi sorozat

Zene


bolykibrothers.jpg
Bolyki Brothers

(MTI) - A koncertek fél kilenckor kezdődnek a Fővárosi Állat- és Növénykertben, de az esti programra érkezők előtt már 7 órakor megnyílnak az intézmény kapui, és sétát lehet tenni a pálmaház és a nagy tó környékén. Az idei zenés estek visszatérő szereplője a Benkó Dixieland Band és a Hot Jazz Band, ők július 20-án, illetve augusztus 3-án lépnek fel - mondta Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivője az MTI-nek. A jubileumi sorozat a tavalyinál eggyel kevesebb koncertből áll, de a szóvivő tájékoztatása szerint ennek nincs köze ahhoz, hogy csökkent az Állatkert fővárosi költségvetési támogatása, a koncertek ugyanis nagyjából nullszaldósak.
 

A szervezők az állatkerti környezethez illően könnyedebb, népszerű zenei programot állítottak össze ezúttal is. Újdonságot jelent az egzotikus közegben az indiai klasszikus zenés, táncos est, amelyet július 13-án rendeznek. A Lajkó Félix duó és Dresch Mihály július 27-én szórakoztatja a közönséget, a Budapest Bár pedig augusztus 10-én, az Állatkert 145 évvel ezelőtti megnyitásának jubileumára időzítve lép fel. A koncertsorozat a Budapest Klezmer Band augusztus 17-i fellépésével zárul.
 
A koncerteket a japán kert, a pálmaház, valamint a nagy tó mellett rendezik meg, közel a madarakhoz. Hanga Zoltán szerint a kellemes, állatbarát zene mintha megnyerné az állatok tetszését is. "Tavaly történt, hogy az Állatkert területén szabadon mozgó pávák egyike a sorok között sétált végig, mintegy a koncert kezdetére várva. A zenészek sem nehezményezik, ha olykor hápogás vagy csipogás színesíti a műsort, a művészek is élvezik a sajátos atmoszférát" - jegyezte meg.
 
Az állatkerti zenélés komoly hagyományokkal rendelkezik. A világ legrégebbi, 1866-ban alapított állatkertjében már az indulás évei után felléptek zenészek. Az Állatkert saját, hatvan tagú szimfonikus zenekart is létrehozott 1910-ben, a húszas években induló Magyar Rádió pedig innen sugározta első koncertjét. Ezt az eseményt meg is örökítette az LGT Szól a rádió című számával. A II. világháború után a Filharmónia Vállalat a mai japán kert helyén lévő szabadtéri színpadon szervezett koncerteket, de a Filharmóniának ezt a "területen kívüliségét" az Állatkert a hatvanas években megszüntette. A kilencvenes években keltette újra az Állatkert saját szervezésében a zenei hagyományt, rendszeressé az Állatkerti Zenei Esték 2002-ben váltak.
 
 
fotó:zoobudapest.com