Zenetörténeti sorozat a miskolci operafesztivál jegyében

Zene

(MTI) - Az előadáson a nemzeti zenedrámák kialakulásáról, az azokat életre hívó korszakról is beszél Bócz Sándor, a fesztivál zenetörténeti sorozatának előadója - mondta el Barázda Eszter, a Bartók+... Miskolci Nemzetközi Operafesztivál sajtóreferense.

   
Felidézte, hogy a monumentális olasz operák egyeduralmát a XIX. század közepén a romantikus stílus és a nemzeti operák megjelenése törte meg. Az irányzatot hasonló történelmi helyzetben, a függetlenségi mozgalmak előretörése hívta életre főként Magyarországon és Csehországban, de a nemzeti stílus került előtérbe Lengyelországban, Bulgáriában, a balti államokban és a skandináv országokban is.
   
Az előadás témáját összefoglalva úgy fogalmazott: a mintegy százötven évvel ezelőtt beérett "operaterméssel" - a nemzeti zenét erőteljesen magába olvasztó jellegükre utalva - együtt szokták emlegetni a lengyel Stanislaw Moniuszko Halka és Erkel Ferenc Bánk bán című zenedrámáját, noha alapvető különbség fedezhető fel a kettő között.
   
A zenetörténeti sorozat következő előadása május 6-án lesz. Témája: Legyen nyitva minden ajtó?, azaz Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájáról Földes Imre zenetudós, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára beszél majd.