Átadták a Fonogram zenei díjakat

Zene

(MTI) - Az év hazai klasszikus pop-rock albuma a Back II Black Funkybiotikum című albuma lett (kiadó: Magneoton), a hazai modern pop-rock album a Turbo cím nélküli lemeze (Mamazone), az év hazai alternatív albumának Jamie Winchester The Cracks Are Showing (Label 360) című kiadványát választották.
   
A hazai hard rock-metal kategóriában a The Idoru - Face The Light (szerzői kiadás/Hammer Music), az év hazai elektronikus zenei produkciói között Andrewboy DirtyDance (CLS) című kiadványa lett a befutó.
   

fonogram-dij_barsonybalint_d__yt20100210004.jpg
 Bársony Bálint köszöni meg a díjat
 
Az év hazai jazz albuma Bársony Bálint és Juhász Attila Jazz Quartetjének Sunshine Jazz (szerzői kiadás/CLS), az év hazai világzenei albuma Szirtes Edina Mókus Tesséklássék (Sony Music), az év hazai autentikus népzenei albuma pedig megosztva a Tükrös Zenekar A mi Mezőségünk (Folkeurópa) és a Magyarpalatkai Banda Palatkaiak a Fonóban (Fonó) című alkotása lett.
   
Az év hazai klasszikus zenei albumának Bartók Béla Kórusművek 2-jét (előadó: Cantemus Gyermekkar, Pro Musica Leánykar, vezényel: Szabó Dénes, kiadó: Hungaroton) választották, az év hazai kortárs komolyzenei albuma a Sc.Art The Well-Tempered Universe (Szemtanú Bt.) című anyaga lett.
   
Az év hazai szórakoztató zenei albuma kategóriában Bangó Margit kapta a díjat Mulatok, mert jól érzem magam (EMI) című lemezéért, az év hazai felfedezettjének SP-t hozta ki a zsűri, az év hazai gyermekalbuma Szalóki Ági Gingallója (Folkeurópa), az év hazai dala díjat a Quimby Ajjajjaj című dala (Tom-Tom Records) kapta. Az év legjobb közreműködő zenésze Sipeki Zoltán lett.
   
Idén is díjazták azon külföldi kiadók lemezeit, amelyek a hazai piacon is jelen vannak.
   
Az év külföldi klasszikus pop-rock albumai között a Green Day 21st Century Breakdown (Warner), az év külföldi modern pop-rock albumainak versenyében Lady Gaga The Fame (Universal) című lemezével nyert, az év külföldi alternatív albumának a Muse The Resistance-ét (Warner), az év külföldi hard rock vagy metal albumának a Rammstein Liebe Ist Für Alle Dáját (Universal) választották. Az év külföldi elektronikus zenei produkciója David Guetta One Love (EMI) című kiadványa lett.
   

fonogram-dij_hobo_ruzsamagdi_d__yt20100210023.jpg
 Az életműdíjas Hobo Rúzsa Magdival énekel
 
Életműdíjat kapott Földes László Hobo, kiemelkedő közreműködő zenészi pályafutásáért Solti Jánost tüntették ki Fonogram-díjjal, különdíjat vehetett át az illegális zenefelhasználás elleni küzdelemért Rátkai Károly rendőr alezredes.
   
A szerda esti gálán fellépett többek között Auth Csilla, a Bin-Jip, Hobo, Rúzsa Magdi, Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán, valamint a Turbo és Barabás Lőrinc; a műsort a televízió is közvetítette.