A Barabás Lőrinc Eklektric lemezbemutató koncertje Párizsban

Zene

 Barabás Lőrinc Eklektric

(MTI) - A pénteki budapesti lemezbemutató koncert előtt a párizsi külföldi kulturális központok által szervezett Jazzycolors fesztiválon adott ízelítőt Barabás Lőrinc trombitás és 2005-ben alakult zenekara a decemberben boltokba kerülő új albumról, amelynek címe Trick.

   
A jazz és a pop keverékét reggae-vel, drum 'n bass-szel és house-zal elegyítő csapat a francia főváros közepén, a Pompidou Központtal szemben található Szerb Kulturális Intézetben lépett fel teltház előtt. A francia közönség - amely először hallhatta az együttest - az utolsó számokat állva tapsolta végig.
   
A január óta Londonban élő Barabás Lőrinc és formációja először múlt pénteken játszott az új lemezről a londoni Comedy Caféban. A párizsi koncert után a fiatal trombitás elmondta: a csapat Magyarországon már nagyobb közönséghez szokott, míg Londonban és Párizsban egy kisebb, de teljesen megtelt teremben először játszottak a külföldi hallgatóságnak, és nagyon pozitív volt a fogadtatás.
   
Megítélése szerint a szerzői kiadásban megjelenő második album más színezetű: egységesebb és letisztultabb anyag lett, mint a két évvel ezelőtt megjelent első lemez, a Ladal. A hangszerelést tekintve a zene kevésbé sűrű. A nyolctagú együttes felállása annyiban változott, hogy a vendégénekes Kasai funkos dalokat énekel MC Sena helyett, aki inkább rappelt. A lemezjátszó poszton pedig ezentúl DJ Q-Cee foglal helyet.
   
Az alkotás folyamatáról Barabás Lőrinc elmondta, hogy valamennyi számot ő írja, de a hangszerelés során a zenekar tagjaival együtt formálja tovább a zenét. "Eleinte csak úgy írtam a zenéket, most már viszont nekik írom, mert tudom, mit lehet belőlük kihozni" - árulta el a trombitás. Az énekrészekben az énekesnők, Fábián Julianna (jazz) és MC Kemon (rap) nagyon sokat tesznek hozzá a zenéhez, a vokálok a próbák során finomodnak és az angol nyelvű dalszöveget is ők írják - tette hozzá. Az együttes többi tagja Bata István (basszusgitár), Delov Jávor (dob) és Premecz Mátyás (billentyű).
   
A magyar közönség a Trick számait péntek este az A38 hajón hallhatja először, majd jövő hétfőn Szegeden, december 5-én pedig Veszprémben lép fel a Barabás Lőrinc Eklektric.