DJ Krush az A38-on

Zene

 
Hideaki Ishi, azaz DJ Krush az elektronikus zene legnagyobb mágusai közé tartozik, azon kevesek elitklubjába, akik ? mondjuk Matthew Herberthez, Amon Tobinhoz hasonlóan ? kitörtek a szubkultúra keretei közül, és korunk meghatározó muzsikusai között tartják számon őket.
 
DJ Krush közege a hiphop, annak is belassult, bonyolult ritmusképletekre épülő absztrakt válfaja. Krush ezeket gyúrja-keveri-kavarja jazzes, drum and bass-szes, breakbeates elemekkel, úgy, hogy a végeredmény egészen különleges, csak rá jellemző, finoman átszellemült anyag lesz. Krush meglepően meditatív művész, zenéiben jócskán felfedezhetők a japán buddhizmus hagyományai, ahogy egyik (legjobb) lemezének címe is mondja: Zen.
 
Az elmúlt években sorlemezt nemigen láthattunk-hallhattunk tőle, viszont megjelentek önremixei, három DVD-be sűrített életmű-kiadványa. A legutóbbi időkben pedig szólókarrierjének huszadik évfordulóját ünnepli egy kislemez-sorozattal: a tavaly szeptembertől idén júliusig havonta megjelenő anyagok gyönyörű, atmoszférikus darabok, a legjobb krushi hagyományokat követik. És ha ez nem lenne elég, az idén ötvenéves művész világkörüli turnéra is indult, amelynek különlegessége, hogy a retrospektív esteken nagyszabású, többórás szettekkel tekint vissza pályájára, és nem mellékesen a nyolc év után megjelenő, rég várt új albumáról is bemutat egy kis ízelítőt.