Electronic Beats nyitóbuli az A38-on

Zene

A Utah Saints a legkevésbé sem puritán mormon misszionáriusok gyülekezete, sokkal inkább két vidám és őrült leedsi úriember, Jez Willis és Tim Garbutt duója. Noha nem ma kezdték a zeneipart - a kilencvenes évek elején találtak egymásra -, és termékenységükre sem lehet panasz, mégis mindössze két nagylemezt adtak ki. Azokon viszont összesűrítették jóformán a teljes zenetörténetet, és a hangminták burjánzó változatosságában talán csak a Coldcut versenghet velük.

Igazi eklektikus és kortalan zenét nyomnak, melyben a funk éppúgy belefér, mint a techno, tükörgömbös rágógumidiszkó vagy szétriffezett metál-dance. És bár gyakorta hosszú hallgatásba burkolóznak, időről-időre előállnak egy-egy mindent elsöprő klubslágerrel vagy telibe talált remix-szel. Ötletes és mindig szórakoztató muzsika ez, a lehető legelképesztőbb hangmintákkal: a Metallica, Michael Stipe az R.E.M.-ből vagy Chuck D a Public Enemyből, Kate Bush, Annie Lennox vagy Edwin Starr békésen megférnek egymás mellett a Utah Saints eklektikus elektró-építményében.

Napjaink egyik legtöbbet foglalkoztatott remixere Lee Coombs, ez a londoni úriember, akinek számtalan remix-trófeája között ott van a De-Phazz, az Apollo 440, a New Order, Sister Bliss, a Lamb, Paul Oakenfold, Meat Katie, az Atomic Hooligan, a Plump DJ's és Moby. Ennyi előzmény után nem csoda, hogy óriási várakozás előzte meg tavalyelőtt megjelent Breakfast of Champions című nagylemezét. Nem kellett csalódnunk: ropogós breakbeatek keverednek elsöprő tech-house himnuszokkal, masszív táncélményt kínálva az arra fogékonyaknak.

Begi lassan 8 éve áll a lemezjátszók mögött, élete első partiján 15 évesen játszott. Azóta átment jó pár stílusváltáson, így lemeztáskájában a minimal technótól a drumandbassig nagyjából minden stílus megfordult már. 4 évig vezetett saját rádióműsort az azóta már megszűnt Gfm kalóz/szabadrádióban.

Saját partik tömkelegét szervezte, így ilyen nevek magyaroszági fellépésében vállalt tevékeny szerepet, mint például: Aux88, Aquasky, Ali B, Backdraft, Badmarsh & Shrii, Bassface Sascha, Dub Pistols, Ed209, Evil9, John B, Koma&Bones, Lawrence Burden, Mike Grant, the Raggatwins, Rennie Pilgrem, Sean Deason stb.