Eurovíziós Dalverseny - pályázaton választják ki a magyar indulót

Zene


EuroviziosDalfesztival_GyimaBILAN_K_EPA20080525008.jpg
A tavalyi nyertes

A pályázaton 2008. október 1. után bemutatott dalokkal lehet részt venni. A tavalyihoz hasonló televíziós megmérettetés nem lesz, a beérkező művek közül szakmai zsűri (tagjait még nem lehet tudni) választja ki a nemzetközi dalverseny magyar indulóját..

 
A február 2-án, 17 órakor záruló pályázatra olyan, maximum három perces dalokat várnak, amelyek 2008. október 1. előtt nem hangzottak el nyilvánosan, illetve nem kerültek kereskedelmi forgalomba. A kiírás szerint a résztvevő műsorszolgáltatók, így a Magyar Televízió (MTV) is maga döntheti el, hogy előadója milyen nyelven énekel. A színpadon az énekesek, illetve a maximum hat tagú produkciók élőben szerepelnek, felvett háttérhanggal kísérve, de ez nem tartalmazhat vokált vagy vokálutánzatot.
 
A tavalyihoz hasonlóan idén is 43 közszolgálati tévétársaság vesz részt az Eurovíziós Dalversenyen: Szlovákia tíz év kihagyás után tér vissza, míg a San Marinó-i köztévé úgy döntött, 2009-ben nem neveznek dalt a megmérettetésre, amelyet az orosz Gyima Bilan (Edvin Martonnal és Jevgenyij Pljuscsenko műkorcsolya olimpiai bajnokkal aratott) tavalyi győzelmének köszönhetően Moszkvában rendeznek meg.
 
Az idén is két elődöntő lesz és a május 16-i döntőbe a legjobb 25 dal kerül be. 2009-ben nemcsak a nézői telefonos voksoknak, hanem a szakmai zsűrinek is fontos szerep jut: a döntőben fele-fele arányban számítanak majd a nézői és a szakmai szavazatok.
 
Korábban: