Megjelent Amy Winehouse posztumusz albuma

Zene

 

(MTI) Az albumon szereplő számok között szerepel két olyan demófelvétel ? a Between the Cheats, valamint a New York-i rapper, NAS közreműködésével rögzített Like Smoke ?, amelyet Amy Winehouse lakásában vett fel, saját gitárjátékával kísérve. A halála miatt el nem készült harmadik stúdióalbumot jazz-zenekarral tervezte az énekesnő ? közölte a Universal Music kiadó.
 

"Méltó megemlékezés ez Amy zenei örökségéről" ? fogalmazott a tizenkét számos lemez kapcsán a soul díva apja, Mitch Winehouse. A Salaam Remi és Mark Ronson produceri munkájában elkészült korong dalainak felét Winehouse maga írta, és van a CD-n néhány klasszikus popzenei felvétel is az énekesnő értelmezésében.
 
 
A nyitódal, az Our Day Will Come egy hatvanas években született doo wop szám reggae-átdolgozása, amelyet Winehouse még 2002-ben rögzített. A Tears Dry, valamint a Wake Up Alone rajta van az énekesnő öt Grammy-díjat kiérdemelt, 2006-ban megjelent CD-jén, a Back to Black-en is, most az eredeti demóverziók hallhatók. A Valerie szintén a Back to Black időszak b-oldalas megjelenése volt. Ismert világsláger a Will You Still Love Me Tomorrow, amely eredetileg ? szintén a hatvanas években ? a Shirelles előadásában jelent meg, a bossa novás The Girl from Ipanema, amely leginkább Astrud Gilberto 1964-es verziójában terjedt el, valamint Leon Russell A Song for You-ja.
 
 
Az album érzelmileg legfelkavaróbb dala talán mégiscsak a Body & Soul, Amy Winehouse utolsó stúdiómunkája; a duettet idén márciusban rögzítette Tony Bennett-tel és az szerepelt utóbbi szeptemberben megjelent albumán is. A számot egyébként posztumusz Grammy-re jelölték.
 
 
A Lioness: Hidden Treasures-höz mellékelt füzetke fényképeit Amy-ről Bryan Adams kanadai rocksztár készítette, aki mostanában inkább fotósként hallat magáról. A lemez Magyarországon az iTunes albumlistáján az első helyen nyitott. Az eladásokból származó bevételek az Amy Winehouse nevét viselő, rászoruló fiatalokon segítő alapítványt gyarapítják.
 
 
Amy Winehouse, aki a soul, a rhythm & blues és a jazz műfajában egyaránt otthonosan mozgott, öt Grammy- és három Ivor Novello-díjat nyert, és két stúdiólemezt készített: a Frank 2003-ban, a Back To Black 2006-ban jelent meg. Öt évvel ezelőtt kiadott albuma a 21. század bestsellere Nagy-Britanniában, miután eddig mintegy 3,3 millió példány kelt el belőle. Idén ő lett volna a Sziget fesztivál sztárfellépője, ám végül teljes turnéját lemondta.
 
Amy Winehouse-ra július 23-án találtak holtan londoni lakásában. A szakértői jelentés szerint a híresség szervezetében jelentős mértékű alkohol nyomait mutatták ki, vélhetően alkoholmérgezés okozta halálát.