Nirvana a jövő generációjáért

Zene

Az amerikai Kongresszus könyvtárának zenei élettel foglalkozó részlege a Nevermind című korongjukat beválasztotta a históriai és esztétikai jelentőségük miatt megőrzendő kulturális kincsek közé. A jövő generáció számára archivált 50 felvétel között olyan előadók dalai szerepelnek, mint a The Beach Boys, Dizzy Gillespie, Public Enemy, James Brown, Muddy Waters, George Gershwin. John Williams is büszke lehet, ugyanis a Star Wars filmzenéje a beválogatással tényleg a csillagok közé emelkedett.

A listára a fentieken kívül számos érdekes, történelmi hanganyag is felkerült. Ilyen például Neil Armstrong híres, Holdra lépéskor elhangzott mondata, vagy Charles Lindberghnek az Atlanti-óceán átrepülése után tett párizsi nyilatkozata. A legrégebbi szalagok egyike egy ázsiai elefánt hangját őrzi.

A felvételekkel szemben támasztott egyedüli kritérium, hogy legalább tíz éveseknek kell lenniük. Az archívum munkatársai idén mindössze 6, 1966 után rögzített anyagot vettek fel a listára. A legrégebbi, Eugene Cowles ?tolmácsolásában? előadott Gypsy Love Song 1898-ból származik.

A teljes összeállítást a www.loc.gov/rr/record/nrpb/ címen lehet megtekinteni az elmúlt két év válogatásaival egyetemben.