Ötödik évébe lép a Raiffeisen Jazz Klub

Zene

A Raiffeisen Jazz Klub 2006-os éve különleges duókoncerttel kezdődik: február 3án este igazi "one-man-show"-nak lehetnek tanúi a nézők. Igaz, a Raiffeisen Jazz Klub vendégei már a sorozat első évében hallhatták Jelinek Emilt, aki akkor a Cumó trióban dobolt. Most pedig láthatják, milyen bravúrokra képes egy - az utóbbi időben popsztárként nevet szerzett - dzsesszdobos, énekes. A koncerten Szakcsi Lakatos Róbert szintén szólistaként lép színpadra - ő is játszott már többször, különféle formációkban a Raiffeisen Jazz Klubban, a tavalyi sorozatban például a Babos Project Special zongoristájaként hallhattuk őt. Ám tehetsége alapján igazán megérdemli, hogy most ne zenekari tagként, hanem kitűnő szólistaként figyeljünk rá.

Emilio, azaz Jelinek Emil, a fiatal magyar dzsessznemzedék egyik kiemelkedő tehetsége fellépett már a Raiffeisen Jazz Klub első évében, 2002-ben: akkor a rangos díjakkal elhalmozott Cumó trió dobosaként hallhattuk őt. Azóta viszont kiderült: nemcsak kitűnően dobol, hanem káprázatos technikával énekel és szájbőgőzik és kannázik is.
Jelinek Emil a Cumó trióban tűnt fel, Oláh Cumó Árpád, a kivételes tehetségű zongorista és Horváth Plutó József nagybőgős társaként. A trió az első jelentős nemzetközi sikert 2001 nyarán, a németországi Wilshofenben aratta, ahogy megnyertek egy rangos szakmai dzsesszversenyt.

Utána vettek részt Brüsszelben a 23. Jazz Hoeilaart versenyen, amelyet a legjelentősebb megmérettetések között tartanak számon. A megmérettetésre akkor 18 országból 55 zenész jelentkezett. A trió egészen kivételes sikert aratott, hiszen a verseny addigi 23 éves történetében még nem fordult elő, hogy egy zenekar elnyerte volna az összes fődíjat. A Cumó trió tagjai viszont átvehették a legjobb szólistánknak, a legjobb triónak és a legjobb előadású belga darabért járó elismerést. Jelinek Emil ott megkapta az Év legjobb európai dzsesszdobosa címet. Amikor kiment, hogy átvegye a díjat, kért egy mikrofont, majd énekelni kezdett, kirobbanó sikert aratva.

EMILIO - Jelinek Emil
 
Jelinek Emil már 16 évesen játszott például Babos Gyulával, Szakcsi Lakatos Bélával, Egri Jánossal. Sőt: azt is elmondhatja magáról, hogy Chick Coreával muzsikált. Pályája az utóbbi években jelentős fordulatot vett: hatesztendőnyi alapos felkészülés után 2003 őszén elkészítette első önálló lemezét Nagyon nagy világ címmel, amely elnyerte a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (Mahasz) Arany Zsiráf díját felváltó Fonogram-díjat.

A duókoncert vendégszólistája, Szakcsi Lakatos Róbert sokáig külföldön élt - örvendetes módon egyre gyakrabban hallható itthon -, Svájcban tanult. Édesapja helyett ment ki 1995-ben zongorázni, s ott javasolták, hogy felvételizzen a svájci Zeneakadémiára. Fel is vették klasszikus zongora szakra. Később átiratkozott a dzsessz tanszékre, s közben klubokban játszott Svájc és Németország több nagyvárosában.

Helyszín: IBS Színpad
(II. ker., Tárogató út 2-4)

Fotó: Dobó László