A Rage Against The Machine nyerte a karácsonyi versenyfutást

Zene

 

Az elmúlt héten a RATM és Joe McElderry csatája tartotta lázban a briteket, a karácsonyi heti kislemezlista első helyéért zajló ádáz csatát végül a rap-metál zenekar nyerte meg 1992-ben kiadott számával. A Facebookon szerveződő kampány segítségével a  Rage Against The Machine jelentős előnyre tett szert a hét elején, de az X Factor idei nyertesének kislemeze csak szerdán került a boltokba fizikai formátumban, így a hét második felében szorossá vált a versengés.

A brit fogadási irodák pénteken már McElderry The Climb című feldolgozásának győzelmére állapítottak meg alacsonyabb oddszokat, ám nem számoltak a Facebook-csapat hatalmas hajrájával: csak péntek-szombaton 200 ezren töltötték le a RATM-számot, végül összesen 502 ezren vásárolták meg a dalt, míg az X Factor-sztár dalát "csak" 450 ezren (az elmúlt években egyébként ezzel a 450 ezerrel is magasan nyerni lehetett volna).

A Rage Against The Machine győzelmével két rekordot is megdöntött: a brit lista történetében ennyien még nem töltöttek le egyetlen számot sem egy hét alatt, és a Killing In The Name lett az első olyan szám, amely úgy végzett a karácsonyi kislemezlista élén, hogy fizikai formátumban nem jelent meg.

Az elmúlt évek karácsonyi nyertesei a kislemez eladások között:

2000: Bob The Builder - Can We Fix It?
2001: Robbie Williams & Nicole Kidman - Somethin' Stupid
2002: Girls Aloud - Sound Of The Underground
2003: Michael Andrews feat Gary Jules - Mad World
2004: Band Aid 20 - Do They Know It's Christmas?
2005: Shayne Ward - That's My Goal
2006: Leona Lewis - A Moment Like This
2007: Leon Jackson - When You Believe
2008: Alexandra Burke ? Hallelujah
2009: Rage Against The Machine ? Killing In The Name