A Raiffeisen Jazz Klub vendége a Babos Project Special

Zene

A Raiffeisen Jazz Klub májusi koncertjének főszereplője Babos Gyula, vendégszólistája pedig az egykor Cziffra György és Yehudi Menuhin által is támogatott hegedűművész, Kathy Horváth Lajos.

Az International Buda Stage színpadán este fél nyolckor Szakcsi Lakatos Róbert (zongora), Hárs Viktor (nagybőgő-basszusgitár), Veress Mónika (ének), valamint Oláh Gábor (dob) szegődnek Babos zenésztársaiul. A zenekarvezető gitáros rendkívül sokszínű előadó, aki más műfajokban is aktív szerepet játszik, és nemcsak a jazz területén. Sok neves magyar és külföldi előadóval dolgozott együtt, s előszeretettel muzsikál fiatal tehetségekkel is.

Babos Gyula, korunk egyik legkitűnőbb és legismertebb magyar gitárosa már tizenhét évesen, 1966-ban megnyerte a Magyar Rádió jazzversenyét, s 1980 óta tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Játszott 1972-től a legendás Rákfogóban, Szakcsi Lakatos Bélával ő alapította a Saturnust.

Eddigi munkássága a magyar jazztörténet vaskos fejezete: 1985-ben megalakította a Babos Trio Pluszt, ezt követte 1989-ben a Babos Trio, majd jött a Babos Quartet. 1995-tól a Take Four következett Kőszegi Imrével, Pege Aladárral és Tomsits Rudolffal, majd 1997-től a nem kevésbé nevezetes Babos Project Romani. Ez utóbbi csapat 1998-ban készítette el az Egyszer volt... című albumot, amely izgalmasan elegyítette a roma folklórt és a jazz improvizatív lehetőségeit. A magyar jazz egyik nagy pillanata volt, amikor a Babos Project Romani 2004-ben a világhírű indiai ütőssel, Trilok Gurtuval készített lemezt Budapesten.