Szombathely a magyar dal méltó fővárosa szeretne lenni

Zene

 

(MTI) Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere megtiszteltetésnek és komoly lehetőségnek nevezte, hogy Eger és Nyíregyháza után idén a vasi megyeszékhely lehet az országos rendezvénysorozat központja, "minden szem és fül rá szegeződik".

 
Lazáry Viktor alpolgármester szerint a rendezvénysorozat eddigi sikere is azt jelzi, hogy a magyar dalnak nemcsak múltja, hanem jelene és jövője is van, Magyarországon pedig rendkívül sok a tehetséges dalszerző és együttes.
 
Grünwald Stefánia, az Agora igazgatója elmondta: habár szeptember 9. még távoli dátumnak tűnik, de már most hozzáláttak a felkészüléshez, a programok szervezéséhez. Az már biztos, hogy a magyar dal napját országos óriásplakát-kampány előzi majd meg és a Magyar Televízió is többórás közvetítéssel számol be róla.
 
A rendezvénysorozatot természetesen Presser Gábor Kossuth-díjas zeneszerző, a magyar dal napjának alapítója nyitja meg. Két színpadon zajlanak majd az események: a délelőtt a gyerekeké, délután és este fellépnek a város legismertebb zenekarai, a Lord, az Ocho Macho és az Anima Sound System. A műsorba meghívást kap a két korábbi dalfőváros, Eger és Nyíregyháza egy-egy népszerű zenekara, a Kerekes Band és a Jurij, de a tervek szerint ott húzza a Csík Zenekar is ? sorolta.
 
Prieger Szabolcs, az Agora igazgató-helyettese elmondta: szeptember 8-án több kísérőrendezvénnyel szeretnék ráhangolni a közönséget a vasárnapi koncertekre. A magyar dal napja előtti szombaton rendezik meg az ISIS Big Band Fesztivált, amelyen a bigband zenekarok természetesen magyar dalokat is játszanak. Szombathelyi koncerteken készült fotókból rendeznek kiállítást, az Agora Savaria Filmszínházban pedig nagy sikerű magyar koncertfilmeket vetítenek.
 
Tervezik, hogy megrendezik a magyar dalszövegírók konferenciáját, amelyre szeretnék meghívni Bródy Jánost és Kovács Ákost is. Interaktívvá szeretnék tenni a magyar dal napját, ezért be akarják vonni a helyi rádiókat és internetes portálokat is ? fűzték hozzá a szervezők.
 
A város éttermeiben magyar dalokban szereplő vagy azokat idéző ételeket szolgálhatnának fel, a pékségek hangjegy alakú süteményeket süthetnének, a belvárosi kirakatokat pedig úgy rendeznék be, hogy azokból rá lehessen ismerni neves magyar előadókra ? sorolták az egyre csak szaporodó ötleteket.