Új lemez a világ leglustább folkénekesétől

Zene

Tom Rush utoljára 1974-ben jelentkezett stúdióalbummal, és bár kisebb megszakításokkal azóta is folyamatosan zenél, sőt több koncertlemez, újrakiadás és válogatásalbum is megjelent tőle az elmúlt években, de csak most sikerült elkészítenie következő sorlemezét. A 68 éves énekes elismerte, hogy kiérdemelte a folkzene leglustább előadója címet, és azt is elmondta: főként tunyasága és lazsálása volt az új album jelentős csúszásának az oka. A főleg feldolgozásairól ismert Rush az elmúlt évtizedekben gyakran turnézott, s bár folkberkekben elismerték munkáját, sokáig nem tudott megállapodni egyetlen lemezcéggel sem egy új anyag kiadásáról.

"Azt hiszem, sikerült megszereznem a folkzene lustája címet, legalábbis tudomásom szerint rekordot döntöttem (valójában akadt már hasonló eset: a brit folkénekesnő, Vashti Bunyan első és második albuma között is pont 35 év telt el, ráadául ő három évtizedet teljes visszavonultságban töltött - a szerk.). Nemrégiben kilenc hónapra felhagytam a showbiznisszel, vettem egy farmot és egy orosz dízel traktort, és hónapokig traktoroztam a birtokon, de csak óriási felfordulást csináltam. Akkor kezdtem rájönni, hogy nem vagyok igazi farmer típus" - mesélte a lemezkészítés előtti életéről.

A megjelenő 15 számos lemezre Rush felerészben saját szerzeményeket játszott fel, noha mindig is feldolgozásaival érte el "sikereit" (miközben legismertebb saját szerzeményét is leginkább feldolgozás formájában ismeri a nagyvilág: az 1968-ban írt No Regrets a Walker Borthers 1975-ös előadásában érte el a legnagyobb sikert).