Vágtázó Csodaszarvas: különleges Csillaglovaglás az A38-on

Zene

 
 
(MTI) ? A mai világ embere mondhatni kalitkában éli az életét, a fogyasztói társadalom és különféle egészségtelen értékrendekből fakadó szociális megfelelni vágyás nyomása alatt görnyedve, taposómalomban tengetve napjait. Úgy gondolom, egyszerűen nem halhatunk meg anélkül, hogy legalább egyszer bele ne kóstoltunk volna a valódi életbe, kirepülve az ominózus kalitkából. Ahhoz, hogy ezt el tudjuk érni, nemcsak bátorság kell, hanem különleges feltételekre és előkészületekre is szükség van, legyen szó egy teljes életről vagy akár, mint esetünkben is, csupán egy koncertestről ? mondta Grandpierre Atilla.
    
A csillagász, író, költő és zenész kifejtette, hogy egyedülálló, sajátos atmoszférát akarnak teremteni a pénteki koncerten. A színpad fényeit az alkalomhoz és a produkcióhoz igazították, de "akárhogy is, a valódi látványosság, mint minden koncertünkön, maga a zenekar lesz".
    
Az 1975-ben alakult és 2001-ig aktív Vágtázó Halottkémek (VHK) etno- vagy sámán-rock, pszichedelikus hardcore hagyományait tovább vivő Vágtázó Csodaszarvas 2005-től működik. A Csillaglovaglás című új lemez kapcsán Grandpierre kiemelte: az album kitör a saját maguk által létrehozott műfaj kereteiből.
    
"Inkább kitolja határait, új távlatokat nyit meg. A felvételeken hallható zenék nagy része álomban született meg, ez igen fontos tény. Ebből kifolyólag például a Csillaglovaglás című szám véleményem szerint sokkal eredetibb, egyben valahogy őszintébb módon nevezhető sámánisztikusnak, mint eddigi alkotásaink, mindegyik zenekart, a VHK-t is beleértve" ? szögezte le a frontember.
    
A december 23-i koncert napján, ahhoz szervesen kapcsolódva 18 órától az A38 kiállítótermében Hoppál Mihály néprajztudós tart előadást Sámánutazás címmel, és sámánokról készült fotói is megtekinthetőek lesznek a helyszínen. Este a Vágtázó Csodaszarvas előtt a moldvai népzenét játszó Fanfara Komplexa lesz az előzenekar. Grandpierre Atilla elmondta, hogy a Fanfara Komplexa kimondottan gyors, "energikus talpalávalót" játszik.
   
A napokban készült el a Vágtázó Csodaszarvas első klipje, amelyet Éjféli varázs című számukhoz készítettek. Grandpierre beszámolt arról, hogy a közeljövőben újabb anyagok kiadását tervezik. "Az A38 stábja HD-minőségű felvételt készít a koncertről, így biztos, hogy nemsokára a hazai és külföldi tévéadásokban is felbukkannak részletek a produkcióból. Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy valóban olyan jól sikerült az este, komolyan elgondolkodunk egy koncert DVD kiadásán is, elvégre régóta szeretnénk egy efféle felvételt" ? mondta végül a frontember.