Zenével a szegénység ellen: Adj hangot magadról!

Zene

Már hónapok óta tart az Európai Bizottság Zenével a szegénység ellen című kampánya. A kezdeményezés célja a 15 és 25 év közötti fiatalok mozgósítása, hogy dalukkal fejezzék ki gondolataikat a témában. A pályázat célja, hogy felrázza az Európai Unió fiataljait, hogy vegyék fel a küzdelmet a világban jelen lévő szegénységgel szemben, azzal, hogy részt vesznek a versenyben. 

A Zenével a szegénység ellen pályázatán mindenki részt vehet: akár úgy, hogy elküldi saját szerzeményét, vagy úgy, hogy kedvenc dalára szavazatot ad le a honlapon, illetve elmondja véleményét a kapcsolódó közösségi oldalakon.  

Fontos, hogy a dalok témája valamilyen fejlesztési témakörhöz, pontosabban a nyolc millenniumi fejlesztési cél valamelyikéhez kapcsolódjon. A videók beküldésének határideje módosult, hiszen az eddigi szeptemberi határidő helyett október 17-ig lehet beküldeni a szerzeményeket.  

A téma lehet a szegénység, éhezés, az alapfokú oktatás szükségessége, a nemek közötti egyenlőségek, a gyermekhalandóság vagy akár a küzdelem a HIV-vírus ellen. A világ vezető hatalmai az EU-val karonfogva a szegénység elleni küzdelemben a fent meghatározott célok teljesítését tűztek ki maguk elé 2015-ig.  

Már eddig is sok fiatal fantáziáját mozgatta meg a téma, többen jelentkeztek Magyarországról. 

"Nekünk az a fontos, hogy eljutassuk az üzenetünket, hogy érdemes küzdeni a mindennapok nehézsége ellen. Emellett fontosnak tartjuk a zenélés örömét is átadni. Az a vágyunk, hogy ez minél több emberhez eljusson" - fogalmazza meg a gondolatait Dohány Roland, a NeverEnd együttes frontembere arról, hogy miért is jelentkeztek a Zenével a szegénység ellen című versenyre. 

A beküldött dalok a pályázat honlapjára kerülnek, a győztesek pedig, akiket online szavazás és szakmai zsűri választ ki, professzionális stúdiófelvételt nyernek, továbbá dalukkal felléphetnek 2010 decemberében Brüsszelben az Európai fejlesztési napokon.