Ha a kortárs művészet hazai lokációját kell meghatározni, akkor Budapesten kívül még néhány nagyobb megyeszékhely juthat eszünkbe, de egy Fejér megyei kistelepülés semmi esetre sem. Érdemes azonban megjegyeznünk Csákberény község nevét, mely lassan kijelöli helyét a kortárs művészet iránt érdeklődő közönség számára. Ujházi Péter képzőművész monumentális fali kerámiáját már a helyi malomépület homlokzatára installálják!

A kulturális élet hibernált időszakában érdemes felfedeznünk azokat a köztereket, természetközeli lokációkat, melyeket műalkotások is tagolhatnak. Csákberényben az egykori malomépület együttesét magánkezdeményezésre felújítják és újraálmodják. Egyebek mellett kortárs kiállítóteret is nyitottak már itt, és számos kültéri műalkotást is felfedezhetünk a közelben.

A Vértes közelsége miatt túrázás szempontjából is érdemes ellátogatni ide, ahol a készülődés hangulata a levegőben érezhető. Még a föld alól is művészet tör elő! Zsemlye Ildikó: A Földből kitörő metrókocsi című installációja mára Csákberény védjegyévé vált. Felette elnézve, a közel kétszáz éves egykori magtár homlokzatán pedig már megcsillan egy különleges kerámiamurália első darabja.

Dobos Tibor, a „Na Mi Újság Wágner Úr?” Kulturális és Sportegyesület elnökének felkérésére Ujházi Péter egy grandiózus kerámiakompozíciót tervezett erre a különleges helyszínre. A kültéri munka megalkotásában teljesen szabad kezet kapott, így korábbi festményeinek fő figuráit gondolta újra és formálta át térbeli alkotássá. A két falfelület három szereplője: a Csiga (1988), a Festő és vasutak (1991) című festmények és a Megyek Nadapra (1996 ) című tusrajz  kerámia parafrázisai lettek.

„Ezeknek az alakoknak a megjelenítésében az a fontos, hogy mozgásban vannak, jönnek-mennek. A festő akkora lendülettel lép, hogy a hóna alól kipotyognak a képek, ezeket hagyja el maga mögött. Mivel dobozmunkákat is készítek, a másik alak hátára dobozok kerültek, amiben saját háztartását cipeli a saját világkörüli utazásához. A biciklis figura pedig azért került oda, mert a mai napig biciklivel közlekedem, ez több képemnek is fontos témája. Reméljük, hogy sok túrázó és utazó figyelmét felkeltik majd ezek a különös figurák, és szívesen megállnak majd, hogy közelebbről is megnézzék őket” – mondta a Kultúra.hu-nak Ujházi Péter készülő munkájáról.

A megvalósítás folyamatáról a megrendelők őriznek fényképeket, melyekből néhány már a közösségi médiában is felbukkant. Ezeken a felvételeken szimbolikus utalások, humorral teli apró részletek láthatóak, és statement-szerű felirat is olvasható:

ONE ART VAN! 

A Festő figurának hat ujja van, melyek színes ecsetformában végződnek, az egyik elhullajtott festményen pedig egy nadapi kocsmajelenet látható, valamint Ujházi szignója a figura homlokán jelenik meg. Érdekesség továbbá, hogy a kerámiafigurák térmezejébe eső ablakok színesüveg felületeikkel épülnek majd be a végső kompozícióba.

A technikai kivitelezés egy ilyen nagy volumenű térplasztikánál hatalmas kihívást jelent a művésznek.

Ujházi Péter a megvalósítás hatalmas léptékeiről is beszámolt nekünk:

„Ezeket a nagyméretű kerámiaalakokat Korompai Péter keramikusművész udvarán mintáztam egy nyitott fészerben, az ő szakmai együttműködésével.  A harmadik figura számára egy újabb fészert kellett építenie, mert a két nagyobb már nem fért el egy fedél alatt. Az alapanyag, amivel dolgoztam, fagyálló samottos agyag volt, összesen 2,5 tonna agyagot használtunk fel a munkához. 

Miután elkészültem a mintázással, Korompainak úgy kellett feldarabolnia a figurákat, hogy száradás után beférjenek a kemencébe az úgynevezett zsengélésre. Ez után következett a festés, majd a készre égetés. Csak hogy el lehessen képzelni: a legkisebb figura magassága 3,6 méter, a nagyobbé pedig több mint 6 méter, a lépő figura hosszával pedig meghaladja a 8 métert is! Ehhez a hatalmas munkához elengedhetetlen volt Korompai hatalmas szakmai tudása és gyakorlata. Hónapokon át csupa izgalom és agyag volt minden!”

A készülő kompozíció első darabját, a Megyek Nadapra biciklis alakját már a végleges helyén, a malom homlokzatára beépítve láthatjuk. A két nagyobb figura körvonalai vetítéssel szintén felkerültek már, kijelölve helyüket a hatalmas falszakaszon. Rövidesen ezeknek az alakoknak az installálása is megkezdődik, melyet szintén Korompai Péter végez.

Ujházi Péter fantasztikus falkompozíciója a közelgő hónapokban elnyeri végső formáját és hamarosan teljes pompájában lesz látható bárki számára, aki Csákberény felé veszi az irányt. Mindez pedig egy új művészeti találkozóhely nyitányát is jelenti egyben, amiről hamarosan újra tudósítunk!

A nyitókép Altorjay András felvétele.