Csengetett, Mylord?-os szállóigék egész garmadája épült már be a szótárunkba, talán nem is mindig tudjuk, hogy kitől idézünk éppen. A megtörhetetlen népszerűségű sorozathoz most interaktív enciklopédia készült, amely még a legnagyobb rajongóknak is tartogat olyan információmorzsákat, amelyektől megnyalják majd mind a tíz ujjukat.

Az angol sorozatoknak mindig van egy megmagyarázhatatlan, sajátos bájuk, ami miatt már az első képkockáknál sejtjük, hogy a szigetországban készültek, még akkor is, ha nincs bennük emeletes busz, fekete egyenruhás bobby vagy csipkekesztyűben teát szürcsölő idős hölgy. A krimik mellett a legerősebbek a vígjátékokban, gondoljunk csak a Benny Hill Show-ra, Rowan Atkinson Mr. Beanjére, a Monty Python-féle Waczak szállóra vagy a II. világháborús, francia környezetbe helyezett Halló, halló!-ra.

Hazánkban máig népszerű mindegyik, de a Csengetett, Mylord? mindet veri. Valószínűleg nincs olyan nap, hogy valamelyik kábelcsatornán ne menne le egy-egy rész a négy évados, összesen 26 epizódos sorozatból, amely az 1920-as évek Angliájában, a megözvegyült Lord Meldrum házában játszódik. A gumibizniszből meggazdagodott előkelő famíliában ott van még a lornyonos, cselédlányokat hajkurászó öcs, Teddy, a bolondos, papagájos anyós, Lady Lavender, valamint két lánya, a lakájjal flörtölő Ms. Poppy, valamint a munkáspártot támogató Ms. Cissy.

Mindennapjaikat a szolgálók egész hada teszi kényelmessé. A minden hájjal megkent komornyik, Alf Stokes a meggazdagodás érdekében gyakran görbe utakra téved, amit lánya, a csúnyácska, de jószívű szobalány, Ivy nem néz jó szemmel. A fess lakájt, Jamest annál jobban csodálja, aki viszont gőgösen lenéz mindenkit. Például a kicsit ügyefogyott inast, Henryt, akinek megszólásait gyakran nyaklevessel honorálja. A személyzethez tartozik még az utánozhatatlan meggyes lepényt sütő szakácsnő, Mrs. Lipton és a tápláléklánc legalján dekkoló, mosogató-takarító Mabel, akinek néha odavet egy-egy maradékot.

A család és a szolgálók egyébként sem egyhangú életét több mellékszereplő teszi még mozgalmasabbá: például a potyaleső közrendőr, Wilson kapitány, Lady Agatha, Meldrum szeretője, vagy Madge Cartwright, akit Teddy csak azért jegyzett el, hogy ne küldjék el egy távoli gumiültetvényre, illetve Charles érsek, aki folyton a Megesett Hölgyek Otthonának gyűjt adományokat.

A helyzet- és jellemkomikumokból építkező, történetileg összefüggő részekből álló sorozat ízig-vérig angol, telis-tele kulturális utalásokkal, megmosolyogtató szokásokkal. Lady Lavender mindig a tápiókapudingot vágja Ivyhoz, Ms. Poppy a Kit Kat Clubba jár szórakozni, a titokban házasodók Gretna Greenbe szöknek el, Lady Agathának pedig az elit iskolában, Etonban volt „ügye” hat diákkal.

Ezeket a részleteket mind ismerjük, azonban ennél sokkal többre derít fényt Boromisza István interaktív enciklopédiája, amely A „Csengetett, Mylord?” Univerzum címet viseli. Az alapos és minden részletre kiterjedő könyvben számos olyan, lényeges adalékot megtudhatunk a Meldrum-házról, a szereplőkről, amiken mindeddig talán teljesen átsiklottunk. Például hogy miért nem szabad Vim súrolószerrel lemosni őlordsága Rolls-Royce-át, ki volt Ivy kedvenc amerikai színésznője (természetesen csak Rin Tin Tin után), hogyan készül Mrs. Lipton uborkás szendvicse, mely francia pincészetek borait dézsmálják rendszeresen az alsó szinten, miért nyállal tisztítják az ezüstneműt és persze hogy miért ajánlott reggelente egy jó angol teával indítani.

Látszik, hogy a szerző időt és energiát nem kímélve elemezte az epizódokat és kutatott a részletek után, a történéseket pedig történelmi kontextusba is helyezi. Így a könyvben szóba kerül a brit Munkáspárt helyzete, a szakszervezeti törekvések, a nemesi rangsorok, a brit gyarmat, Ceylon függetlenségi küzdelme, a szüfrazsettmozgalom, a megesett leányanyák sorsa, de a nőfuttató Zwi Migdal bűnszervezet is. A szócikkekhez QR-kód is jár, amelyek olyan angol forrásokra mutatnak, amelyekkel tovább mélyíthetjük a tudásunkat.

A lapokat pörgetve akaratlanul is meg-megállunk egy-egy érdekesebb bejegyzésnél, miközben lelki szemeink előtt látjuk a sorozat szereplőit, halljuk jellegzetes mondataikat, amik a zseniális magyar fordítás és szinkronhangok miatt – például Benedek Miklós Teddyként, Zsurzs Kati Poppyként vagy Pásztor Erzsi Mrs. Liptonként – kitörölhetetlenek a kollektív emlékezetből. A magam részéről én már alig várom, hogy újra megnézzem a sorozatot, de most már az enciklopédia tudásával felvértezve. Más Csengetett, Mylord?-rajongóknak és anglománoknak szintén kötelező.

A „Csengetett, Mylord?” Univerzum a 21. Század Kiadó gondozásában jelent meg.