A Bukaresti Magyar Kulturális Intézet székhelyén június 7-től lesz látható A jövő most kezdődik című kiállítás, amely a fenntarthatóság iránt érzékeny magyar divat- és formatervezőket mutat be. A kiállítás kurátora, Fazekas Fanny és a tíz kiállító tervező arra törekedett, hogy tárgykultúránkat megreformálják, munkáikban kísérleti jelleggel környezettudatos termékeket állítsanak elő.

A tervezők a kísérleteik során azt kutatják, hogy milyen fejlődésen megy keresztül a dizájnipar, milyen kutatások zajlanak nemzetközi szinten és milyen fenntartható innovációk fogják meghatározni a jövő alakulását. A kiállítás egybegyűjti azon tervezők munkáit, akik kiemelkedően fontosnak tartják a jelen és a jövő környezeti, gazdasági és társadalmi kihívásaival való szembenézést, és a fenntartható fejlődés koncepciójába illeszkedve alkotnak.

Egy másik tárlaton mutatkoznak be a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotósai, az eseménynek a bukaresti Román Nemzeti Parasztmúzeum Új Galériája ad otthon. A június 2-án megnyíló, Thirtythree A fotográfia új horizontjai a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen című kiállítás visszatekintés a MOME Fotográfia Tanszék képzésének elmúlt harminchárom évére, huszonnyolc fotográfus harminchárom művén keresztül. A retrospektív kiállítás rendezőelve – a formatervezői képzést jellemző témaközpontú oktatáshoz illeszkedve – a horizont fogalma.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán