fbpx

Márton lúdjának nyomában – A Néprajzi Múzeum kerámiaterének madaras különlegességei

Egyéb kategória 2022. 11. 26.

Galamb, tyúk, kacsa, páva, papagáj, hattyú, kakas, liba, tollas kígyó, kétfejű sas, főnixmadár – a madárfajták felsorolása ezúttal nem ornitológiai, hanem néprajzi szempontból érdekes.

„Kit érdekel Londonban a magyar kortárs művészet? Szerencsére nagyon sokakat!” – Beszélgetés Kováts Dávid galériatulajdonossal

Egyéb kategória 2022. 11. 16.

Kováts Dávid galériatulajdonos több mint egy éve nyitotta meg a galériáját Londonban, ahol magyar és kelet-európai kortárs művészeket mutat be. Hogyan állja meg a helyét a magyar képzőművészet az Egyesült Királyságban?

A bánya virágai – A nagybányai ásványmúzeumban jártunk

Egyéb kategória 2022. 11. 15.

Ha valaki Erdély felé veszi az irányt, elsőként biztosan nem Nagybánya jut eszébe mint lehetséges célpont. Pedig évszázados bányászati múltjának köszönhetően itt található Európa egyik leggazdagabb és legértékesebb ásványgyűjteménye, amely akár nagyobb kitérőt is megér.

Felhívás

Egyéb kategória 2022. 06. 08.

A Fiatal magyar népzenészek tehetséggondozása az egyesült államokbeli East Tennessee State University népzenei tanszékén című pályázaton történő részvételre fiatal magyar népzenészek részére.

Nyár a Müpában: íme a Hey, June! várva várt koncertjei

Egyéb kategória 2022. 03. 01.

Bár a pandémiás időszakban a Müpa nyárindító koncertsorozata, a Hey, June! az online térbe kényszerült, 2022 júniusában a könnyűzenével együtt a nézők is visszatérhetnek a termekbe. Június 3. és 23. között öt hazai zenekar veszi be a színpadot: a Mayberian Sanskülotts, a Mmamt, a Galaxisok, Mike Gotthard és Szebényi Dániel mellett az Anna and the Barbies is fellép.

Zseni vagy nem zseni? Avagy kalandozás egy Mozart labirintusban

Egyéb kategória 2022. 02. 22.

A c-moll fantázia (K. 475) Wolfgang Amadeus Mozart egyik legmerészebb, […]

Családi farsang a Várkert Bazárban

Egyéb kategória 2022. 02. 22.

Javában benne vagyunk a farsangi időszak sűrűjében, de még az utolsó februári hétvége is tartogat meglepetéseket. A Várkert Bazárban ingyenes interaktív gyerekjátékok, verses-táncos koncert, kézműveskedés és bábelőadás várja a kicsiket és nagyobbakat február 27-én.

Márciusban újraindulnak a Csokonai Színház irodalmi sétái

Egyéb kategória 2022. 02. 22.

A debreceni óváros helyszíneit, építészeti különlegességeit láttatja a Boldogh-ház, Kétmalom utca című városi séta a cívis városban született író, Térey János szemével. A Csokonai Színház és a hosszúlépés.járunk? közös Térey-sétája március 5-én szombaton 14 óra 30 perctől, majd március 6-án vasárnap 10 óra 30 perctől indul.

Kiállítás a lovak háziasításának történetéről

Egyéb kategória 2022. 02. 21.

A Magyar Természettudományi Múzeum és a Magyar–Turán Közhasznú Alapítvány közös kiállítása a lovak rendkívül érdekes, kontinenseken átívelő történetét kíséri végig, a lófélék evolúcióján, majd a lovak háziasításán át történelemformáló szerepük bemutatásáig. A június 13-ig látogatható tárlaton bepillantást nyerhetünk a sztyeppei lovasnomád civilizációk életébe is, amely a magyarság ősi történetének és kultúrájának is meghatározó eleme volt.